Civilek haltak meg egy brutális támadásban, gyerekek és a háború, közösségi finanszírozással kapott Ukrajna három drónt

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. június 27-én este.
Vass Imre

2022. június 27. 22:00

Civilek haltak meg egy brutális támadásban, gyerekek és a
háború, közösségi finanszírozással kapott Ukrajna három drónt

Brutális rakétatámadás érte Ukrajnát, halálos áldozatok is vannak

Óriási robbanás rázta meg Kremencsuk térségét, egy bevásárlóközpontba csapódtak az orosz rakéták. Körülbelül 1000 ember tartózkodott az épületben.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megrázó felvételt tett közzé Facebook-oldalán hétfő délután. A jeleneteken látható, hogy hatalmas lángok csaptak ki az épületből, miközben mentőakció indult a több mint 1000 civil megsegítésére, akik az égő épületben ragadtak.

 

Posztjához írta az ukrán vezető, hogy a bevásárlóközpont ég, a tűzoltók próbálják eloltani a tüzet, az áldozatok számát elképzelni sem lehet.

 

Kirilo Timosenko, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője elmondta, hogy az eddig talált sebesültek közül kilencnek súlyos az állapota, két ember azonban meghalt a katasztrófa következtében.

 

Hozzátette: mentőket küldtek a helyszínre, felkészítik a regionális kórházakat a sebesültek fogadására.

Mindeközben az orosz média "hamis" akciónak minősítette a támadásokat, és azt állították, hogy azok, akik rémülten menekültek a helyszínről, csupán statiszták voltak.

 

 

Három Bayraktar drónt ad ingyen Ukrajnának a török gyártó

A Népi Bayraktar közösségi finanszírozási projekt célja az volt, hogy hét nap alatt annyi pénzt gyűjtsenek össze, amiből három drónt tudnak vásárolni az ukrán hadseregnek. Három nap alatt összegyűlt a pénz, a török gyártó azonban azt közölte, hogy inkább ingyen odaadja a három drónt, az összegyűlt pénzt meg inkább fordítsák a háborúban szenvedő ukrán nép megsegítésére.

 

Szerhij Prytula ukrán showman június 22-én közösségi finanszírozási projektet indított, hogy az ukrán hadseregnek török gyártmányú Bayraktar drónokat vásároljanak. A cél az volt, hogy jótékonysági alapítványa hét nap alatt annyi adományt – 15 millió dollárt – gyűjtsön, ami három Bayraktar TB2 drónra elég.

 

A „Népi Bayraktar” névre keresztelt projekt sikeresnek bizonyult, Prytula június 24-én Facebookon közölte, hogy három nap alatt összegyúlt a szükséges pénz, sőt még több is, úgy, hogy egy negyedik drónra is futja.

 

 

Mario Draghi: A demokrácia kerül veszélybe, ha Ukrajna elveszíti a háborút

Mario Draghi olasz miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy az Európai Uniónak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, és hogy maga a demokrácia kerül veszélybe, ha a kijevi erők veszítenek Oroszországgal szemben – számolt be a Zawya.com.

 

„Ha Ukrajna veszít, nehezebb lesz fenntartani, hogy a demokrácia hatékony kormányzati modell” – jelentette ki Mario Draghi a G7 vezetőivel tartott virtuális találkozón Németországban. Draghi azt is elmondta, hogy „Putyin nem győzhet”, valamint leszögezte: a G7-országok „továbbra is egységesen támogatják Ukrajnát”.

 

Zelenszkij a tél előtt véget vetne a háborúnak

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának. A legerősebb iparral rendelkező demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak - jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

 

A Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban keddig tartó találkozó második napjára videón kapcsolódott be az ukrán elnök, aki kifejtette, hogy a tél beálltával a front is befagyna, vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

 

Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok - húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára. Arról is szólt, hogy a Heteknek tovább kell szigorítaniuk az Oroszország elleni gazdasági szankcióikat.

 

Delfinek ezrei is a háború áldozatai

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

 

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park - a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület - kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

 

 

Danyilov szerint „visszafelé sültek el” az oroszok vasárnapi rakétacsapásai

Az ukrajnai városokat ért vasárnapi orosz rakétacsapások Moszkva elrettentési taktikájának részei voltak, amit az oroszok a náci németektől kölcsönöztek, ez azonban „visszafelé sült” el – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára hétfőn a Facebookon.

 

A tisztségviselő a bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy 1940-ben a Luftwaffe, a német Harmadik Birodalom légiereje megkezdte London nagyszabású bombázását, hogy megtörje a britek ellenállását, aláássa a harci moráljukat, de ez éppen az ellenkező hatást érte el, mert még inkább a nácik ellen tüzelte a briteket.

 

„A Kijev és más ukrán városok, illetve régiók elleni orosz bombázások ugyanazokkal a következményekkel járnak, mint a Luftwaffe csapásai: az ukránok nem félnek, hanem dühösek és bosszút akarnak állni, az ukrán rakéták pedig nagy pontossággal megtalálják célpontjaikat” – hangoztatta a védelmi tanács vezetője.

 

Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy az ukrán légierő tájékoztatása szerint vasárnap az orosz erők 11 rakétát lőttek ki Ukrajna területére, ezek közül hármat a légvédelem semlegesített. Vasárnap helyi idő szerint 6 óra 30 perc körül az oroszok egy lakóépületet és egy óvodát találtak el a főváros, Kijev központjában, ennek következtében egy ember meghalt, hatan megsérültek. A rakétacsapások második hulláma az északi Csernyihiv és az ország középső részében lévő Cserkaszi régiókat érte.

 

Gyerekek és háború: Ukrajnában mindennap van kiskorú áldozata a harcoknak

Ha szerencséjük van, „csak” otthonukat kellett elhagyniuk – ha nem, akkor megsérültek vagy elvesztették valamelyik családtagjukat. Ennél rosszabb is történhet: az ukrán háború kezdete óta eltelt több mint 4 hónap során már 200 fölé került a gyermekkorú áldozatok száma. A háború a gyerekek legnagyobb ellensége.

 

Az ukrán háború már négy hónapja tart, ez pedig rengeteg szenvedést és terhet ró a legkisebbekre is. Menekülniük kell otthonukból, országon belül vagy kívül búvóhelyet keresve, meg kell küzdeniük azzal, hogy a férfiak a frontvonalakra kerülnek, és van, hogy onnan soha nem térnek vissza. Becslések szerint naponta 200 ukrán hal meg a harcokban – és az is megtörténhet, amit egy odesszai család átélt, amikor fürdőzés közben az apa egy vízben maradt bombára lépve családja szeme láttára robbant fel. De meg is sérülhetnek, a bombázásokban elveszthetik testvérüket, édesanyjukat, nagyszüleiket – egész életüket romba döntik a harcok. Az UNICEF videójában saját szavaikkal beszélnek arról, mit élnek át.