Civileket is találtak a tömegsírban, Kína tűzszünetre szólít fel, Zelenszkij szerint nincs újdonság Putyin beszédében

Ez történt az orosz-ukrán háború keddi napján. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. szeptember 21. 20:31

Civileket is találtak a tömegsírban, Kína tűzszünetre szólít
fel, Zelenszkij szerint nincs újdonság Putyin beszédében

Hátrakötött kézzel, arccal a föld felé lökték az izjumi tömegsírba a megkínzott civileket

 „Szerintem pszichológusi segítségre lesz szükségünk” – mondta a Deutsche Wellének az egyik ukrán tűzoltó, aki részt vesz az izjumi tömegsír exhumálásában. A helyszínen rengeteg civil holttestét találták meg, hátrakötött kézzel, arccal a sírgödörbe lökve. A testeken verés és kínzás nyomait is felfedezték. 

 

A Harkiv megyei Izjumot szeptember elején foglalták vissza az ukrán fegyveres erők az orosz hadseregtől. Az ukrán védelmi minisztérium pár nappal később közölte: tömegsírokra bukkantak a felszabadított városban. A legnagyobb sírban 418 civil holttestét találták meg. Most minden testet exhumálnak és törvényszéki vizsgálatra küldenek.

 

Az ukrán hatóságok megígérték: nem hagyják, hogy a háborús bűnök büntetlenül maradjanak, és az ENSZ is bejelentette, hogy nyomozócsoportot küld a helyszínre.

 

Az igazságügyi szakértők a tűzoltók segítségével azóta is a sírok feltárásán dolgoznak. Egyes holttesteken erőszakos halálra utaló jeleket is találtak, egy nyolcvanéves férfit például hátrakötött kezekkel, arccal lefelé földeltek el, a fején ütések, a nemi szervén kínzás nyomait fedezték fel.

 

Elítélte a szlovák kormányfő az orosz „álferendumokat”

Nyomatékosan elítélte Eduard Heger szlovák kormányfő az Ukrajna megszállt területein tervezett „orosz pszeudoreferendumokat” - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a miniszterelnök közösségi oldalán közzétett nyilatkozatára hivatkozva szerdán.

 

A miniszterelnök azokra a hírekre reagált, hogy kedden négy, orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról, s egy nappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök országában részleges mozgósítást rendelt el.

 

Eduard Heger ismételten támogatásáról biztosította Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megőrzését, a népszavazásokkal összefüggésben pedig „illegális annexióról” beszélt.

 

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter az orosz bejelentésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „Putyin így igyekszik megteremteni a körülményeket, hogy a Nyugatot atomtámadással zsarolja”. Kijelentette: nincs szó világrengető vagy éppen meglepő bejelentésről, csupán annak „politikai megerősítéséről”, amit az orosz elnök már február végi beszédében előrejelzett.

 

 

Rutte: Putyin pánikol, mert azt látja, hogy Ukrajna kezd sikeresen fellépni az orosz agresszió ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök pánikba esett, mert azt látja, hogy Ukrajna nyugati segítséggel kezd sikeresen fellépni az orosz agresszió ellen - jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán Hágában a parlament ülésén.

 

Rutte véleménye szerint nem növekszik az Oroszország felől érkező veszély, mert Moszkvának sem érdeke, hogy "érdekes eszközökhöz nyúljon". A holland kormányfő azt mondta, most hidegvérre van szükség, azonban éberségre hívta fel a figyelmet.

 

„Tény, hogy az oroszok egy Magyarország méretű területet foglaltak el Ukrajnában. Ennek biztosan nincs vége. Óvatosnak kell maradnunk, és továbbra is támogatnunk kell Kijevet” - hívta fel a figyelmet.

 

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint Ruttét hidegen hagyták a nukleáris erő esetleges bevetésére utaló orosz kijelentések. Véleménye szerint „ez csak egyfajta retorika, amilyet egyre gyakrabban hallani”. Azt is hozzátette, úgy véli, „az oroszoknak inkább pihenniük kellene egy keveset”.

 

Zelenszkij: nincs újdonság Putyin mozgósításról szóló bejelentésében

Nem tartalmaz újdonságot Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése a részleges mozgósításról, az orosz elnök az utóbbi hetekben már végrehajtotta a műveletet, amely csupán azt jelzi, hogy problémákba ütközik az Ukrajna ellen harcoló alakulatok összeállítása - mondta Volodimir Zelenszkij, az orosz támadás ellen védekező ország államfője a Bild című német lapnak.

 

Az ukrán elnök röviddel Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló televíziós beszéde után kijevi hivatalában a Bildnek adott interjújában elmondta, hogy a felvétel nem tartozik a „kedvenc videói” közé, és nem is talál benne új információt.

Mint mondta, az ukrán hírszerző szolgálatok és Ukrajna szövetségesei már megállapították, hogy Oroszországban részleges mozgósítást hajtanak végre.

 

Moszkva kadétokat - katonai iskolában tanuló diákokat - vet be Ukrajnában, „srácokat, akik nem tudtak harcolni+, és el is esnek. Ezek a fiatal emberek még a képzésüket sem tudták befejezni, „hozzánk jönnek és meghalnak” - mondta Volodimir Zelenszkij.

Hozzátette: Vlagyimir Putyinnak „gondjai vannak” a támadáshoz szükséges alakulatok, a tisztek és egyéb katonai személyzet kiállításával, és „látja, hogy egységei egyszerűen megfutamodnak”.

 

 

Biden: Oroszország szégyentelenül megsértette az ENSZ alapokmányát

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta az ENSZ Közgyűlés ülésén a küldötteknek, hogy Oroszország „szégyentelenül megsértette” az ENSZ alapokmányát az Ukrajna ellen indított „brutális, szükségtelen háborúval”.

 

Putyin elnök mozgósítási beszédét és nukleáris fenyegetéseit kommentálva kijelentette, hogy „a világnak olyanként kell látnia ezeket a felháborító cselekedeteket, mint amilyenek”.

 

Oroszországot Biden azzal is vádolta, hogy el akarja törölni Ukrajna államként való létét, de kijelentette, hogy az ENSZ továbbra is „egyértelműen elítéli” Moszkva cselekedeteit.

Biden arra biztatta a világ népeit, hogy vállalják szerepet újra a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásában.

 Putyin atomfegyverrel való fenyegetéseiről azt mondta: Az atomháborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad elkezdeni.

 

Az energiaválságra kitérve azt mondta, az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy egyetlen ország se tudja újra „fegyverként használni az energiát”.

 

Zárásként az amerikai elnök elismerte, hogy a világ vezetői komoly kihívásokkal néznek szembe – különösen az emberi jogok megsértése területén. Az országoknak szerinte tartózkodniuk kell attól, hogy „passzív tanúi legyenek a történelemnek”, azt mondta, hogy inkább legyenek „a történelem alakítói”.

 

Kína tűzszünetre szólított fel az ukrajnai háborúban

Emellett remélik, hogy az érintettek találnak majd olyan megoldást, amely a lehető leghamarabb választ ad a jogos biztonsági aggályokra is.

 

Szerda délután Kína is reagált Vlagyimir Putyin reggeli beszédére, melyben az orosz elnök részleges katonai mozgósítást jelentett be – írta a Moscow Times.

 

Hong-Kong párbeszédet és tűzszünetet kért az ukrán és az orosz féltől egyaránt.

 

„Felszólítjuk az érintett feleket, hogy párbeszéd és konzultáció révén valósítsák meg a tűzszünetet, és találjanak olyan megoldást, amely a lehető leghamarabb választ ad valamennyi fél jogos biztonsági aggályaira” – idézte a kínai külügyminisztérium szóvivőjét, Wang Wenbint azorosz hírportál.