Csak a magyarok 17 százaléka ellenezte a szankciókat, erre kitették plakátra, hogy 97 százalék – Besenyei Zsolt jegyzete

A meccs addig tart, amíg nem győzünk – mondta Orbán, és ez tekinthető akár kormányzati ars poeticának is.
Besenyei Zsolt

2023. január 24. 17:14

Csak a magyarok 17 százaléka
ellenezte a szankciókat, erre kitették plakátra, hogy 97 százalék
– Besenyei Zsolt jegyzete

Itt van például a szankciós konzultáció, amely szerint a szankciók tönkreteszik Magyarországot, de Orbán mégis megszavazta őket. Azért szavazta meg, mert Magyarország mentességet kapott alóluk, ennek ellenére mégis tönkretesznek bennünket.

 

Noha még a konzultációs levél szerint sincsenek szankciók az orosz energiára, de a nemlétezés egyáltalán nem tudja megakadályozni őket gonosz szándékaikban.

 

Alaposan túljártak az imperialisták eszén. Kiadták a jelszót: a magyarok ellenezzék a szankciókat. És ellenzik? Kitették plakátokra, hogy 97 százalék ellenzi.

 

Kétharmad? Négyötöd? Huszonkilencharmincad! A valóság nem számít, nincs, nem is létezik. Pont, mint Jászberény már másfél hete.

A valóság ugyanis azt mutatná, hogy a részvétel szánalmasan alacsony volt, és a „nemzeti konzultáció” hidegen hagyta a magyarok túlnyomó többségét.

 

A kognitív disszonanciát alighanem még a kormánypárti szavazók sem tudták feldolgozni. A tavaly tavasszal még Orbán hatalmontartását támogató 2,8 millió magyarországi Fidesz-szavazónak is csak a fele, alig 1,4 millió ellenezte az „elhibázott”, de megszavazott, esetleg – mint például gázra vagy Magyarországon olajra és származékaira – nem is létező szankciókat.

 

 

Még másfélmillió (tavalyi) fideszesnek is sok lehetett az ellentmondás.

Még rosszabb a helyzet, ha onnan nézzük, hogy a 7,8 millió megszólítani kívánt választóból csak 1,4 millióan nyilvánítottak a kormány politikáját támogató véleményt. Ennél azért még alighanem többen vannak, de másfél millióan nem tudták eldönteni, hogy a kormány melyik politikáját támogassák. Amit tesznek, vagy amit mondanak?

 

Persze abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban voltak 1,4 millióan, akik ellenezték a szankciókat. Mert nem az a lényeg, ki szavaz, hanem hogy ki számolja, mondta Sztálin elvtárs 1934-ben, és nekünk különösen fontos a Moszkvai Nagy Testvér iránymutatása.

 

De még ha véletlenül el is fogadnánk, hogy valóban volt 1,4 millió magyar választó, aki a Fidesz iránymutatásának megfelelően küldte vissza a konzultációs papírt, és nem a fenekét kitörölve vele, az is azt jelenti, hogy csak minden 6. magyar(!) értett egyet azzal, amit Orbán állít.

 

A magyarok alig hatoda támogatja tehát ebben és ezzel a kormányt. De mit számít? Továbbfejlesztették a sztálini direktívát: már nem is az számít, ki számol, hanem az, ki teszi közzé az eredményt.

 

Csak a magyarok 17 százaléka ért egyet a kormánykampánnyal?

 

No problem, kitesszük plakátokra, hogy 97 százalék az.

 

A Tanúban élünk:

 

„Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni!”

 

Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Címlapon

mutasd mind