Csányi Sándor OTP-vezér Szegeden: a kormány túlterheli a bankokat, bizonytalan a jogrend, és érthetetlenek Orbánék beavatkozásai

Egy nappal a német-magyar és négy nappal a magyar-olasz válogatott mérkőzés előtt inkább a fociról kellene beszélni – kezdte előadását viccesen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök vezérigazgatója, egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, de aztán arról szólt, hogy aránytalanul túladóztatják a hazai bankokat, ami fékezi a hazai gazdaság egészét.
Bod Péter

2022. szeptember 22. 19:25

Csányi Sándor OTP-vezér Szegeden: a kormány túlterheli a bankokat, bizonytalan a jogrend, és érthetetlenek Orbánék beavatkozásai

Jelentősen rontottak a világgazdaság növekedésének mértékét mutató előrejelzésükön, amit 4-ről 1,5 százalékra csökkentettek erre az évre, 2023-ra pedig 1 százalékra – mondta Szegeden Csányi Sándor. 

 

Szerinte az eladósodott uniós országok közül nem Görögország jelenti a problémát a maga 350 milliárd eurós tartozásával. A baj akkor következne be, ha bedőlne a 2700 milliárd eurós államadósságát maga előtt görgető Olaszország.

 

Csányi: mulasztás, hogy nem szigetelték le az otthonokat 

Magyarország energiamixében 34 százalékot tesz ki a gáz, és ma éppen ez a gond. Mulasztásnak nevezte, hogy az elmúlt évtizedekben kevés valósult meg idehaza a lakóingatlanok fűtéskorszerűsítéséből és hőszigeteléséből. Ennek a levét isszuk meg – fogalmazott. Ugyancsak gondot jelentene, ha az ország nem jutna hozzá ahhoz a 3 ezer milliárd forint pályázati pénzhez, aminek folyósítása kérdéses, mert ez a gazdasági növekedést 0,5 százalékkal fogná vissza.

 

Alacsony az európai bankok növekedése és jövedelmezősége, igaz, a hazai pénzintézetek mérlegfőösszege 2010 és 2020 között szinte megduplázódott – tette hozzá. A külföldi tulajdonban lévő hazai bankokba az anyacégek a válság éveiben 1700 milliárd forintot toltak be, és ennek kapcsán a magyar bankvezér úgy fogalmazott: befektetési szempontból érthetetlen számára, miért tartanak ki ezek a bankok magyar érdekeltségeik mellett.

 

Csányi: a kormány túlzott terheket tesz a pénzintézetekre

Ezzel összefüggésben elmondta: az OTP az alacsony jövedelmezőség és a szerény nyereség miatt kivonult Szlovákiából. Mellette az elmúlt évtizedben tíz külföldi bankot vásárolt meg, amivel regionális bankká vált. Azt is elmondta, egy évtizede alatt az OTP-fiókokban felére csökkent az ott elvégzett tranzakciók száma, köszönhetően éppen a digitalizációnak. Ugyanakkor szerinte bankfiókokra mindig szükség lesz. Nem akar panaszkodni – tette hozzá némi humorral Csányi Sándor, mert hogyan nézne ki, ha már egy bankvezető is panaszkodna. Csányi szerint komoly eredmény, hogy nagyon jelentősen tudták növelni piaci részesedésüket Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában, bár az utóbbi helyen még egy versenyfelügyeleti jóváhagyásra várnak. 

 

Nem szeretne siralomházi hangulatot kialakítani, mégis, meglátása szerint a kormány túlzott terheket tett és tesz a pénzintézetekre. Kritikusan fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy a bankszektor a veszteséges évek után hamar megkapta az extraprofit adót, noha a gazdaság sok szektora sokkal jövedelmezőbb idehaza, mint a pénzintézetek.

 

„Érthetetlen kormányzati beavatkozások”, bizonytalan jogrend

A kamatstop bevezetése újabb 85 milliárd forinttal csökkenti a bankok eredményét. Csányi Sándor ennek kapcsán érthetetlen kormányzati beavatkozásokról beszélt. Szerinte Magyarországon nem biztonságos a jogrend, polgári szerződések is megváltoztathatók. A magyar gazdaság szempontjából rossz fejlemény, hogy beszűkülnek a bankok hitelezési lehetőségei, ez a vállalkozásokat kifejezetten rosszul érinti.

 

Az OTP oroszországi és ukrajnai jelenlétéről elmondta, a bank teljes hitelállományának csupán 8 százaléka köthető a két országhoz, és a nyereségnek a 15 százaléka. Fáj ezek miatt a fejünk, de nem annyira – jelezte a téma kapcsán a bankvezető.

 

Megtudtuk azt is, hogy komoly nyomást gyakoroltak az OTP-re az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy adja el teljes oroszországi üzletágát, de nem kaptak olyan vételi ajánlatot, amit érdemes lett volna megfontolni. Ha érkezett volna ilyen, kivonult volna a legnagyobb magyar pénzintézet Oroszországból.

 

Focira is jutott idő

Előadása után Pleschinger Gyulának, Magyar Közgazdasági Társaság elnökének foci eredményeket firtató kérdésérére Csányi Sándor úgy válaszolt, bár a németeknek nagyon kell a győzelem, mégis bízik a döntetlenben. Az olaszok elleni budapesti találkozóra magyar győzelmet vár. 

 

Meglátjuk.