Cseppke, a vízitündér is eljött a füvészkertbe: a Föld Napján bárki évgyűrűt számolhatott és ökogubancot bogozhatott

Két évnyi kényszerszünet után az idén ismét megünnepelhették a Föld Napját szombaton az újszegedi füvészkertben. A családi túra során a látogatók tucatnyi állomáson tudhattak meg érdekességeket Földünkről és a fenntarthatóság legfontosabb tennivalóiról. A borongós, hűvös időjárás ellenére késő délelőtt már hosszabb sor kígyózott a pénztár előtt, parkolóhelyet pedig már csak a töltés alján lehetett találni.
Rafai Gábor

2022. április 23. 16:06

Cseppke, a
vízitündér is eljött a füvészkertbe: a Föld Napján bárki évgyűrűt számolhatott
és ökogubancot bogozhatott

– A Föld Napját 2006 óta ünnepeljük közösen itt, a füvészkertben. Csak két alkalommal – tavaly és tavalyelőtt – maradt el a rendezvény a járványveszély miatt. A szegediek nagyon kedvelik ezt a tavasz végi, nyár eleji programot, minden évben több ezren eljönnek – mondta Németh Anikó.

 

A füvészkert igazgatójától megtudtuk, a szegedi környezetgazdákkal közösen szervezett rendezvénnyel idén is a környezet és a természet védelmére, a fenntarthatóság fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

 

– A családokat most is egy pecsétgyűjtéssel egybekötött játékos túrára hívtuk, amelyben az Interaktív Természetismereti Tudástár, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Mondolo Egyesület, a Szegedi Vízmű Zrt., az egyetem kísérleti fizika tanszéke és a Szegedi Csillagvizsgáló is részt vesz.

 

 

Szombaton bárki kipróbálhatta ügyességét a hulladékgyűjtési és -hasznosítási, valamint természetvédelmi feladatokban, a gyerekek a labirintusban különböző ökojátékokkal játszhattak. Kicsik és nagyok játékosan tanulhatták meg, hogyan válhatnak aktív környezettudatos emberekké, de kézműves vásárral és növényárusítással is várták a vendégeket.

 

Rögtön a bejárat mellett hatalmas tablón hívták fel a figyelmet arra, milyen hatalmas árat kell fizetnünk az „egzotikus ínyencségekért”: a pálmaolaj-termelés miatt kiirtott esőerdőkkel együtt ugyanis állatfajok sokasága tűnik el örökre, és vészesen melegszik a Föld.

 

Az idén százéves botanikus kert fősétányán kézműves kiállítók, növény és gasztro termékeket kínáló árusok portékái között válogathattak a résztvevők. Kínáltak itt többek között batátapástétomot és -lekvárt, makramét, rongyszőnyegeket, kerámiákat és gyógynövényeket, miközben a családok állomásról állomásra járva megismerhették a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, újrahasznosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és termékeket is.

 

A megfelelő számú pecsétet összegyűjtők között a füvészkert ajándékcsomagjait sorsolták ki a szervezők. Koradélután pedig a Grimmbusz Színház előadásában Cseppke, a vízitündér is ellátogatott a gyerekekhez.