De, de, mindig szükség lesz postákra – Ceglédi Zoltán jegyzete

Szegeden tizenkét postát zártak be, hét maradt nyitva. Az a kormányzati ígéret, hogy ez alapvetően a rezsiérzékeny fűtési időszakra szól csak. Lássuk meg, hányat nyitnak vissza tavasszal. Most általában szeretnék amellett érvelni, hogy a posta fontos, és nem meghaladható-meghaladandó civilizációs vívmány.
Ceglédi Zoltán

2022. november 27. 10:56

De, de, mindig szükség lesz postákra
– Ceglédi Zoltán jegyzete

Igen, ismerem azokat a véleményeket, amelyek szerint minden online megoldható. Emberellenes bűntett ilyet állítani. Igen, a két koronaév sok olyan tevékenységet átrakott az internetre, amelyeknek tényleg jobb helye van ott. Igen, van még tér a digitalizáció bővítésére. És nem, nem lesz és ne is legyen olyan, amikor az emberek a munkahellyé, kormányablakká, postává, orvosi rendelővé, kocsmává és szállodává transzformált lakásukból ki sem lépve élik az életüket, sűrű futári látogatásokkal felcsapva. Hosszan tudnék írni az egyes elemekről, rákérdezve, hogy Ön mikor borozott utoljára online, ha olyan jó az, vagy hogy a home office elemeit a gamer széktől a laptopon át a cibetmacska-kávéig home office-ban állították-e elő..., de maradjunk a postáknál. Melyek sorsa a 2006-os Orbán–Gyurcsány miniszterelnök-jelölti vitában is előkerült. Szép, kompakt megoldás, hogy ma se vita, se posta. Ott még Orbán Viktor kardoskodott a kispostákért.

 

Kezdjük ott, hogy okkal hoztuk létre ezeket az intézményeket. Lehet persze az állami szolgáltatások körét szűkíteni, mindenkit a magánszolgáltatókhoz küldeni, csak akkor szeretnék annyival kevesebb adót fizetni, amennyit a postabezáráson megspóroltak. Egyébként senki nem kényszeríthető arra, hogy otthon, saját kútfőből és hatáskörben oldjon meg olyan feladatokat, amelyeket az állam ír elő neki. Igen, be LEHET fizetni egy csekket online, de legyen kötelező? Kötelező minden nagypapának otthon erre alkalmas internetet fizetni, ilyen bankkártyával rendelkezni, ahelyett, hogy elsétálna a postára? Másfelől meg nem is minden esetben lehetséges ez: ha fel kell adnom egy ajánlott levelet, azt hogyan tegyem meg posta nélkül?

 

A posta egy ügyintézési központ. A sok harisnya, gumicukor meg csicsás bögre mögött mégiscsak adminisztratív opciók sora van. Eddig a pult mögött ehhez értő és ezért fizetett emberek segítettek. Közműves ügyintézésben, pénzküldésben, utalvány beváltásában, biztosításban. Itt bérelt postafiókot, akinek erre volt szüksége. Lottót adott fel. Igen, lehet mobilon is. De legyen kötelező? Aztán a posta civilizációs központ is. Legyen egy hely, ahol mindig lesz újság és telefon! Sőt, miért nem vagyunk bátrak a másik irányba elindulni, és rendes szolgáltatói-közösségi központot csinálni, ahol mindig van internet, adott esetben rendes kávé is? Hm? Miért mindig a visszavágás a reakció?

 

Pláne így. Egészen biztos, hogy tizenkilenc helyett hét postával nem lehet ugyanazt a szolgáltatást elvégezni. Ideiglenesen sem, ha pedig tavasszal is zárva maradnak, akkor pláne. A kormányzás ezzel ellentétes tevékenység kéne legyen, a mechanikus (és 2010-ben leváltott) megszorítások helyett komplex elképzelések, tervek a jövőről. Nem az önfelélésre fókuszáló napi túlélés, hanem nemzetstratégia, a legkisebb falvak hétköznapjaitól a szegedi városépítésen és regionális fókuszon át az ország jövőjéig, a környező államokkal és Európával vállalt közös feladatokig. Tudom és értem, hogy a sokadik válság egymásba érő frusztrációjától gyakran csak az egy-egy posta bezárásával lehúzható számokat látni, de ilyenkor sokkal fontosabb dolgokat is lehúzunk, mint Mari néni dísztávirata – nem, mintha az nem lenne fontos.