December 26-ától a két ünnep között minden nap irány a Belvárosi Mozi! Kiállítást, koncerteket, színdarabokat nézhet Szeged filmszínházában

Karácsony másnapjától december 30-áig a szokásos pazar filmválaszték mellett extra előadásokat is láthatnak!
Garai Szakács László

2022. december 25. 10:41

December 26-ától a két ünnep között
minden nap irány a Belvárosi Mozi! Kiállítást, koncerteket,
színdarabokat nézhet Szeged filmszínházában

Pissarro, az impresszionizmus atyja

Premier előtti vetítés, december 26., 16:00.

Dokumentumfilm, 90 perc.

Rendezte: David Bickerstaff.

 

Az oxfordi Ashmolean Múzeumban található az elmúlt negyven év Pissarrót bemutató legjelentősebb retrospektív tárlata. Az Ashmoleannak egyedülálló gyűjteménye van a művész munkáiból, leveleiből és egyéb, rá vonatkozó tárgyi emlékekből.

 

 

Az Exhibition on Screen stábja kizárólagos bejárást kapott ebbe az, impresszionista festőkkel foglalkozó legteljesebb levéltári anyagba, és a negyven évre visszamenőleg legjelentősebb retrospektív Pissarro kiállítás tereibe. Így páratlanul izgalmas és jelentős életrajzi tényeket tudhatunk meg erről a hihetetlen művészről.

 

 

Camille Pissarro nélkül nem lett volna impresszionista mozgalom: merész lépésre szánta el magát annak idején, és erről a merész lépésről, ars poeticájáról végig levelezett családtagjaival. Ezek a bensőséges hangú, sok tényt és összefüggést megvilágító levelek alkották a dokumentumfilm forgatókönyvének a vázát, amiben David Bickerstaff megkísérelte jobban megérteni és megértetni Pissarro életrajzát és pályaképét.

Hogyan kezdődött? A karibi térségben született Pissarro fiatalemberként rajong a festészetért, ezért Párizsba érkezik, és negyvenhárom éves korára maga mellé gyűjt egy elhivatott művészekből álló kis közösséget. Első kiállításukat ugyan csúnyán pellengérre állítja a korabeli kritika, de itt nyerik el megkülönböztető nevüket: impresszionisták. Az elkövetkező negyven év során Pissarro lesz a motorja annak a művészeti irányzatnak, amely már a világ legkedveltebb stílusává vált.

 

 

A 100 Tagú Cigányzenekar sztárzenekarának ünnepi koncertje

December 27., 19:00.

 

A Hungarikum és Magyar Örökség-díjas társulat sztárzenekara nagyszabású, két felvonásos ünnepi koncertet ad a patinás Zsigmond Vilmos teremben. A harminc fős sztárzenekar a társulat legkiválóbb szólistáit és muzsikusait vonultatja fel, élükön Lendvai Csócsi József sokszorosan kitüntetett főprímással.

 

 

Jegy: 14 ezer 900 forint

Vegye meg a belépőjét online!

 

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei

December 28., 17:30.

Film-szín-játék magyar nyelven, angol felirattal, 55 perc.

Karinthy Frigyes: Fekete Ernő

Böhm Aranka: Jordán Adél

Judik Etel, Boga: Fekete Réka Thália

 

Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnáthajárvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt...” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával...

 

 

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult programsorozata, ami a színház professzionális tévéstúdiójában készített, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál.

 

 

Jegy: 2500 forint.

Vegye meg a belépőjét online!

 

Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei

December 29., 17:30.

Film-szín-játék, magyar nyelven, angol felirattal, 84 perc.

Ady: Nagy Sándor

Léda: Botos Éva

Zsuka: Kakasy Dóra

Csinszka: Kelemen Hanna

 

 

Négy ember. Egy 30-as évei közepén járó, önpusztító férfi – megverve zsenitudattal, és megáldva igazi zsenialitással. Egy kora 40-es nagyvilági dáma, akit gyötör szépsége lassú elmúlása. Egy 20-as évei közepén járó, életvidám, frissen elvált fiatalasszony. Egy éretlen kamaszlányból céltudatos felnőtt nővé váló úrikisasszony. A köztük kialakuló szerelmi négyszög önmagában is drámai helyzetet sejtet, de történetük még izgalmasabb, ha tudjuk: valós személyekről van szó. Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek pontos idézetek a szereplők eredeti leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből, vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből. Játszódik Párizsban, Monte Carlóban, Budapesten, Lutryben, Firenzében, Mariagrünben, Kolozsvárott, Csucsán és Érmindszenten 1909–1915 között.

 

 

Jegy: 2500 forint.

Vegye meg a belépőjét online!

 

Bowie: Moonage Daxdream

December 30., 20:00.

 

 

A Moonage Daydream című alkotás megvilágítja David Bowie, korunk egyik legtermékenyebb és legbefolyásosabb művészének életét és zsenialitását. A magasztos, kaleidoszkópszerű, soha nem látott felvételeken, előadásokon és zenén keresztül bemutatott életművet Brett Morgen rendezte, így egész estés, élményszerű, filmes Odüsszeia David Bowie kreatív, zenei és spirituális utazását tárja fel. A filmet David Bowie saját narrációja kíséri, ez az első hivatalosan jóváhagyott film róla. A filmet eredeti verzióban, felirat nélkül vetíti a Belvárosi Mozi.