Délen ukrán ellentámadásra készülnek az oroszok, keleten az ukránok védekeznek

A brit és az ukrán katonai hatóságok szerint Oroszország igyekszik megerősíteni pozícióit és a csapatait Ukrajna déli frontján, annak érdekében, hogy felkészüljön az ukrán ellentámadásra.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 08. 09:45

Délen ukrán ellentámadásra készülnek az oroszok, keleten az ukránok védekeznek

Eközben Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja az Európa legnagyobbjának számító atomerőművének, a zaporizzsjainak bombázásáért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új nemzetközi szankciókat sürget Moszkva ellen – ahogy ő fogalmazott – az „atomterror” miatt.

 

Harcok délen és keleten

Az ukrán hadsereg szombaton orosz bombázásról számolt be a keleti és déli frontvonal több tucat városában. Azt is közölték, hogy az orosz erők hat különböző területen kíséreltek meg támadást a kelet-donyecki régióban, de egyik sem járt területszerzéssel, az ukrán erők visszatartották őket.

 

A Reuters jelentése szerint hétfőre az orosz erők fokozták a támadásokat Donyeck városától északra és északnyugatra. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok megtámadták az ukrán állásokat Piski és Avdiivka közelében, valamint a Donyeck-régió más területeit is ágyúzták.

 

Ivan Fedorov, a déli Melitopol megválasztott polgármestere a Telegramon posztolt az oroszok által megszállt város helyzetéről. Az elmúlt napokban nagy pontosságú HIMARS-rakétákkal lőtték az ukránok a Melitopol ipari területein a megszálló orosz erőket. Mivel a múlt héten az oroszok légvédelem jelentős részét átcsoportosították Melitopolból Herszonba, az ukránok hatékonyan lőtték az oroszokat. Fedorov szerint ez is azt mutatja, hogy az orosz légvédelmi egységek már nem képesek ellenállni a HIMARS-oknak, és nincsenek is elegen. Fedorov úgy látja, az orosz légvédelmi rendszer gyengülése megteremti a szükséges előfeltételeket a sikeres ellentámadáshoz Melitopol irányában.

 

Brit védelmi minisztérium: aknásítanak az oroszok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy valószínűséggel gyalogsági aknákat telepít annak érdekében, hogy megvédje a védelmi vonalait Donyeckben és Kramatorszkban, a kelet-ukrajnai Donbász régióban. A PFM-1 és PFM-1S aknák, más néven „pillangóaknák”, nem csupán az ukrán katonaságra, a helyi polgári lakosságra is veszélyesek.  A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy „pillangóaknák” a szovjet–afgán háborúban nagyon sok gyereket nyomorítottak meg, mert játéknak hitték azokat.

 

Így nem lesz béke

Zelenszkij vasárnap kijelentette, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, ha Ukrajna megszállt területein népszavazást tartanak az oroszokhoz csatlakozásról. Az orosz erők jelenleg nagy területeket birtokolnak Kelet-Ukrajna Donbász régiójában és a délen, ahol az oroszbarát politikusok felvetették a népszavazások lehetőségét.

 

Nagy-Britanniában képeznek ki ukránokat

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere üdvözölte Svédország azon döntését, hogy csatlakozik azon országokhoz, amik hozzájárulnak ahhoz az Egyesült Királyság által vezetett programhoz, hogy az ukránokat képezzenek ki az Egyesült Királyságban.

 

Kihajóztak az ukrán gabonaszállítók

Négy ukrán élelmiszereket szállító hajó indult el vasárnap Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből. Ferenc pápa üdvözölte a gabonát szállító hajók távozását az ukrán fekete-tengeri kikötőkből, mondván, hogy ez a mintája lehet az ukrajnai háború lezárását célzó párbeszédnek.

 

A Reuters hétfőn azt írta, újabb két gabonaszállító hajó indult ki Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből. A Juzsnéból induló Sacura 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba, míg a Csernomorszkot elhagyó Arizona 48 ezer 458 tonna kukoricát a dél-törökországi Iskenderunba.

 

(Fotó: Gleb Garanich/Reuters)

Címlapon

mutasd mind