Diákok tüntetnek a rektori hivatalnál: átvették a gimnazisták az SZFE fáklyáját

Virrasztásos tüntetést szerveztek középiskolás diákok a Dugonics térre, hogy újra felhívják a figyelmet arra: semmi nem oldódott még meg a közoktatásban. Nem szabad elfeledni a problémákat, újra és újra el kell mondani, méltatlan helyzetben vannak a pedagógusok.
Garai Szakács László

2022. szeptember 30. 22:35

Diákok tüntetnek a rektori
hivatalnál: átvették a gimnazisták az SZFE fáklyáját

Beszédekkel, slam poetryvel készültek a diákok, akiket tanár szakos hallgatók és a Momentum szegedi és megyei politikusai is segítettek a rendezvény megtartásában. Elsőnek Körmendi Zoltán tanár szakos hallgatói minőségében beszélt arról a négy gondolatról, amikről mindenképpen beszélni kell ahhoz, hogy sikeres legyen nemcsak ez a mostani demonstráció, hanem az egész küzdelem azért, hogy végre olyan béreket, elismerést, megbecsülést kapjanak a közoktatásban, köznevelésben dolgozók, amilyet valóban megérdemelnek. Ezek:

  • a közöny,
  • a félelem,
  • a szabadság és
  • a cselekvés.

 

 

Körmendi Zoltán után a szervező középiskolások nevében Süli Ákos beszélt, aki hangsúlyozta,

 

„nem a zsíros kenyér, a tea vagy a zene miatt vagyunk itt. Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk a tanárainknak, nincsenek egyedül.

 

El kell mondanom, hogy itt valami nincs rendben. És bár mi nem tudjuk ezt helyrehozni, de a szolidaritásunkat ki tudjuk fejezni a tanárainknak. Mi nem egy politikai kampányakció vagyunk, nem a tanáraink kértek fel arra, hogy itt legyünk. Azért vagyunk itt, mert ezt szeretnénk csinálni. Mi tanulni akarunk, de nem mindegy, hogyan!”

 

 

A beszédek közben Körmendiék átadták a gimnazistáknak azt a fáklyát, amit nekik annak idején az SZFE-tüntetések idején Budapestről futva hoztak le Szegedre.

 

 

Még a demonstráció kezdése előtt, Fodor Zsófia, a Deák-gimnázium végzős diákja azt mondta, a céljuk a figyelem felhívása az oktatás kritikus helyzetére. Az utóbbi napokban ugyanis egy kicsit elfelejtették az emberek azt, hogy valójában még semmit nem oldott meg a kormány, minden maradt úgy, ahogy eddig volt. A beszédek végén a Dugonics téren összegyűlt bő száz fős tömeg meghallgatta József Attila Levegőt! című versét a CsakNekedKislány zenekar előadásában, és közben egyre többen vették el a mobiltelefonjukat, bekapcsolva rajta a világítást.

 

A diákok úgy tervezik, reggel hétig ott lesznek a rektori hivatal előtt.

 

A Szeged Televízió is közvetítette az eseményeket. Nézzék meg tudósításukat!