Direkt36: külföldi és független újságírók megfigyelésében segédkeznek az európai országokba delegált magyar diplomaták

A külügyminisztériumtól egy közérdekű adatigénylési pert követően a Direkt36 újságíróihoz került diplomáciai táviratok azt bizonyítják, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.
Kékes Viktória

2022. június 09. 09:23

Direkt36: külföldi és független újságírók megfigyelésében segédkeznek az európai országokba delegált magyar diplomaták

2020-ban a Telex derítette ki, hogy Menczer Tamás, Szijjártó Péter külügyminiszter bizalmi embere egy olyan államtitkári utasítást adott ki, amelyben arra utasította az EU-tagállamokban működő magyar nagykövetségeket, hogy nézzenek utána, fogadó országuk szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, azokon kik vettek részt, és kiket kerestek fel.

 

A Direkt36 arra emlékeztet: nem először derül ki, hogy a magyar állam rendkívül kíváncsi az újságírók tevékenységére. Szintén az oknyomozó újságíróknak köszöhetően derült fény arra, hogy magyar célszemélyek ellen is bevetették az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között tényfeltáró újságírók is voltak.

 

A TASZ segítségével kiperelt diplomáciai táviratokból most az derül ki, hogy az azokban szereplő információkat az Orbán-kormány diplomatái többek közt újságírók közösségi médiás profiljaiból vagy online elérhető beszámolókból gyűjtötték össze. Ugyanakkor több nyugat-európai ország diplomáciai képviselete arról is beszámolt, hogy magyar diplomaták személyesen is kérdezősködtek náluk az után, hogy milyen programokat szerveznek magyar újságíróknak.

 

A hágai követség messze kiemelkedik a kormánykritikusnak tekintett – magyar és külföldi – újságírók tevékenységének követésében: lenyomozták például azt a holland újságírót, aki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral készült interjút készíteni.

 

Kruk a Direkt36-nak elmondta, nem zavarja különösebben, hogy a magyarok információkat gyűjtenek róla, ám a magyarországi Pegasus-megfigyelésekre utalva hozzátette, 

 

„ez egészen addig van így, amíg nem törik fel a mobilomat”.

 

Ljublajanában még túl is tolták Menczer utasítását: nem csak a külföldi kormányok és állami szervek által magyar újságíróknak szervezett utakra, hivatalos programokra kérdeztek rá,de arról is találgattak, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal.

 

Pásztor Emese, a TASZ politikai szabadságjogokért felelős projektvezetője szerint fény derült arra,

 

„hogyan működik az újságírók lejáratásának gépezete – hogyan szereznek kormányzati tisztviselők muníciót az újságírókkal szembeni személyes támadásokhoz, miközben a nyilvánosságban nemzetbiztonsági kockázatként próbálják megbélyegezni a független újságírói munkát.”