Díszközgyűlés: Szajbély Mihály Szeged díszpolgára, Duda Ernő és Boldogkői Zsolt Pro Urbe-díjas

Botka László polgármester beszédében azt mondta, „köszönöm városunk minden polgárának, hogy nemcsak a járvány ellen vívták meg példás fegyelmezettséggel a küzdelmet, de Szeged szabadságát is sikerült megvédenünk és megerősítenünk újra.” Majd átadta a Szeged napi kitüntetéseket.

        Díszközgyűlés: Szajbély Mihály Szeged díszpolgára, Duda Ernő és Boldogkői Zsolt Pro Urbe-díjas

 

VÉGET ÉRT A SZEGED NAPI ÜNNEPSÉG A SZÉCHENYI TÉREN

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

16:51 A Díszközgyűlés a Szózatot énekli.

 

16:45 Deli Albin hagyományőrzőt posztumusz tüntette ki Szegedért emlékéremmel Szeged polgármestere. A díjat özvegye vette át.

 

 

16:44 Másodikként Szeri Istvánt tüntette ki Szegedért Emlékéremmel Botka László.

 

 

16:41 A Szegedért Emlékérmek átadása következik. Elsőnek Szilágyi Annamária vehette át a kitüntetést Botka Lászlótól.

 

 

16:38 Másodikként Boldogkői Zsolt vehette át a Pro Urbe-díjat Szeged polgármesterétől. A Képzelt riport egy Amerikai popfesztiválról című musicalből a Valaki mondja meg kezdetű dalt énekelte Szaszák Zsolt színművész.

 

 

16:35 A Pro Urbe-díjak átadása következik. Elsőnek Duda Ernőnek adta át Botka László a díjat, a díszoklevelet.

 

 

16:30 A kitüntetés átadása után Szélpál Szilveszter énekművész a My Way című dalt énekelte, kísérte a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

 

16:29 Ünnepi beszéde után Szajbély Mihályt Szeged díszpolgári címével tüntette ki Botka László. A polgármester átadta a díszpolgári oklevelet, az érmet és a kitűzőt Szajbély Mihálynak.

 

 

Boldog születésnapot büszke, szép, szabad Szeged!

16:28 „Mi Szegeden mindig is a teljesítményben és a tudásban hittünk. Mert meggyőződésünk, hogy az igazi erő a közösségben, a közösség összefogásában rejlik. Azt gondolom, ez a szegedi siker titka, ezért van az, hogy bármilyen kihívás is éri városunkat, mi mindig megerősödve kerülünk ki belőle. Mert készek vagyunk városunk és közösségünk szabadságáért, sikeré-ért minden nap megharcolni. Elődeink, akik 303 éve nagy küzdelmek árán kivívták városunk szabadságát, ma büszkén tekinthetnek ránk. Az elmúlt két év nehézségeit hátunk mögött hagyva mindannyian megérdemeljük, hogy végre önfeledten, együtt ünnepelhessük városunkat.

 

Boldog születésnapot büszke, szép, szabad Szeged!”

 

 

Akinek az otthona is igazi dorozsmai múzeum

16:27 „Keresve is nehéz lenne találni olyan embert, aki többet tett volna Dorozsma történetének és hagyományainak megörökítéséért, mint Deli Albin. Saját otthona is helytörténeti emlékek és tárgyak különleges gyűjtőhelye, egy igazi múzeum volt. Ezt a különleges örökséget özvegye és gyermekei viszik tovább. Köszönetet mondok a családnak, hogy nemcsak Dorozsma, hanem Deli Albin emlékét is méltó módon őrzik tovább.”

 

Mély emberismerettel, a közönséget megindító átéléssel játssza szerepeit már évek ót

16:26 „A Szegedi Nemzeti Színház a kortárs és a klasszikus drámairodalom egyik legfontosabb műhelye az országban. Ez pedig annak köszönhető, hogy olyan kiváló színészeink vannak, mint amilyen Szilágyi Annamária, aki alakításaival rendre kivívja a nézők rajongását. Legyen szó vígjátékokról vagy tragédiáról, Szilágyi Annamária mély emberismerettel, a közönséget megindító átéléssel játssza szerepeit már évek óta.”

 

 

Igazi reneszánsz ember

16:25 „Szeri István igazi reneszánsz ember, aki nemcsak a Tisza Volán korábbi vezérigazgatójaként, valamint a kereskedelmi és iparkamara megyei elnökeként alkotott maradandót, de a szegedi civilek világában, a szegedi sport és kulturális életben is rendkívül fontos szerepet tölt be a mai napig. Az első környezetbarát, gázüzemű autóbuszt ő indította útjára Szegeden, ő a Szegedi Jazz Fesztivál és Lions Klub alapítója, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek pártfogója.”

 

Hálásak lehetünk neki konok bátorságáért, a téveszmék elleni sokszor magányos harcáért

16:24 „Boldogkői Zsolt kérlelhetetlenül harcol a tévhitek ellen, márpedig abból bőségesen jutott nekünk nemcsak az elmúlt két évben, amióta a járvány kitört. Az Orvosi Biológiai Intézet vezetője gondoskodik róla, hogy a tudomány fontos eredményei hozzánk, laikusokhoz is eljusson. Nevét a járvány idején az egész ország megismerhette bátor kommunikációjának köszönhetően. Azért mondom, hogy bátor, mert az igazságot nem mindenki szívleli, és fogadja örömmel. Boldogkői Zsoltot azonban mindez nem tántorítja el attól, hogy minden magyar ember egészségéért dolgozzon kutatóként és közéleti szereplőként is. Hálásak lehetünk neki konok bátorságáért, a téveszmék elleni sokszor magányos harcáért.”

 

Duda Ernő nemcsak a szegedieknek, az egész országnak tudott fontos, az életünket döntően befolyásoló segítséget nyújtani

16:23 „Duda Ernőt nem kell bemutatnom a szegedieknek. A járvány legaggasztóbb idejében is üdítő volt hallgatni tiszta, világos érvelését. Szent-Györgyi Albert szerint a tudós feladata »nemcsak az, hogy a maga tudományát művelje, de ott kell tartania tekintetét az államélet horizontján és segédkezet kell nyújtania a politikusnak problémái fel-ismeréséhez és megoldásához«. Duda Ernő nemcsak a szegedieknek, az egész országnak tudott fontos, az életünket döntően befolyásoló segítséget nyújtani. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont alapító tagjaként, a világ számos egyetemén tanító professzorként elévülhetetlen érdemeket szerzett városunknak.”

 

 

„Akkor is felemeli hangját az igazság érdekében, amikor a többiek nem merik, ezzel igazi példaképe és vezetője közösségünknek”

16:22 „Az idei év díszpolgára Szajbély Mihály, a szegedi egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének az alapítója. Nemcsak tudományos munkájával és tanszékvezetőként érdemelte ki ezt, hanem emberként is. Igazi szegediként, aki minden körülmények között kiáll egyik legfontosabb értékünk, a tudományos élet, az oktatás szabadsága és függetlensége mellett. Akkor is felemeli hangját az igazság érdekében, amikor a többiek nem merik, ezzel igazi példaképe és vezetője közösségünknek. Neki és a hozzá hasonló bátraknak köszönhető az, hogy Szeged évszázadok óta a szabadság városa. Kiállásával, emberségével és az egyetemünk szabadságáért vívott küzdelmével egy egész várost tesz büszkévé.”

 

Szeretnénk, hogy még egészségesebbé és még fenntarthatóbbá váljon otthonunk

16:20 „Minden városrészben fontos fejlesztéseket tudtunk megvalósítani. Történelmi belvárosunk fontos helyszínei születtek újjá az elmúlt időszakban.

  • Újra parkosítottuk a Stefániát, a Móra parkot és a Roosevelt teret.
  • A Móra Ferenc Múzeum a régió legszebb és legmodernebb kiállító-helyévé változott a felújítást követően.
  • Megújult a Tisza Lajos körút is.
  • Végre elkészült az új uszodánk.
  • A Vértó körüli futópálya, sport és wellness park több tízezer embernek nyújt ingyenes sportolási lehetőséget.

És még hosszan sorolhatnám a városrészi fejlesztéseket. A megyeszékhelyek közül nálunk a legmagasabb a foglalkoztatottság. És nem túlzás azt állítani, hogy Szeged a legzöldebb magyar város, de szeretnénk, hogy még egészségesebbé és még fenntarthatóbbá váljon otthonunk. Két év viszontagságai után ma újra együtt ünnepelhetjük a büszke, szabad, szolidáris, európai Szegedet. És nem túlzás azt állítani, hogy ez alatt az idő alatt is Szeged szebb és erősebb lett, mint volt. Ami nagyban köszönhető, hogy olyan kiválóságai vannak városunknak, mint az idei év kitüntetettjei.”

 

16:19 „Kevés olyan város van az országban, amelyik ilyen nehéz körülmények között, kettős szorításban is fejlődni tudott. Mert a járvány mellett a központi megszorítások is megkeserítették az elmúlt két évben a mindennapjainkat. Mi azonban a világjárvány és a gazdasági válság ellenére sem torpantunk meg az elmúlt két évben.

 

 

Városszerte felújítottuk rendelőinket. Korszerűsítettük bölcsődéinket, óvodáinkat és iskoláinkat is. Miközben a koronavírus, a szomszédunkban dúló háború, az egekbe szökő infláció egyre nagyobb terhet ró a magyar családokra, mi megerősítettük szociális ellátó rendszerünket is. Míg az állami szociális ellátás lényegében megszűnt, mi idén 1 milliárd forint helyett már 1,2 milliárd forintot fordítunk a rászorulók támogatására. Ez arányában a legtöbb az egész országban. Folytatjuk az önkormányzati lakások felújítását, hogy segítsünk a fiataloknak és a rászorulóknak otthonra találni. Minden általános iskolás gyermek tanévkezdését 10 ezer forinttal támogatjuk továbbra is. Az idősek támogatási rendszerét kibővítettük, újabb 4500 szegedinek tudunk így segíteni. Idén ősztől nemcsak a nyugdíjasok, hanem a rokkantjáradékosok is megkapják a város 10 ezer forintos támogatását.”

 

16:18 „Elődeink a történelmünk során sokszor megvívták harcukat hazánk és a városunk szabadságáért. Így tettek a törökök kiűzését követően is, mert tudták, hogy Szeged fejlődése és szabadsága kéz a kézben jár. Ha nincs önállóság és szabadság, akkor nincs fejlődés sem. Tudták ezt a szegediek 300 évvel ezelőtt, tudták az 1848-as forradalom idején. És tudták 1956-ban, az 1989-es rendszerváltás idején, ahogy tudjuk most, 2022-ben is. Szeged idén áprilisban is összefogott és kiállt legfontosabb értékei mellett. Ahogy az elmúlt húsz évben folyamatosan, most is sikerült megvédenünk szabad, szolidáris és európai városunkat. Köszönöm városunk minden polgárának, hogy nemcsak a járvány ellen vívták meg példás fegyelmezettséggel a küzdelmet, de Szeged szabadságát is sikerült megvédenünk és megerősítenünk újra.”

 

Szeged soha nem látott fejlődésnek indult

16:17 „A császár emberei a városunkat megillető jogok korlátozásával, törvénytelenül kivetett adókkal, hivatali akadékoskodással és számos egyéb módon bosszantották az itt élő embereket. De hozzánk hasonlóan már elődeink is konok és makacs emberek voltak, ha veszélyben érezték legfontosabb értékeiket. Márpedig a szegedi polgárok a szabadság iránti vágyukat semmilyen körülmények között nem adják fel. Így aztán összefogtak, és apránként, de folyamatosan haladva, több mint harminc éven át küzdve érte, végül sikerült visszaszerezniük, megerősíteniük városunk régi rangját és szabadságát. Erre emlékezünk ma, ezt ünnepeljük Szeged Napján minden évben. 1719. május 21-én városunk visszanyerte régi jogait, szabad királyi városi rangját. Szeged pedig soha nem látott fejlődésnek indult ezt követően.”

 

 

16:15 „Az elmúlt két év viszontagságai után fölemelő érzés végre újra korlátozások nélkül együtt ünnepelni. Az elmúlt két évben az egész világ, hazánk és Szeged is olyan kihívással kellett megküzdjön, amelyre korábban, de legalábbis a mi életünkben még nem volt példa. De, most, két év után újra megtarthatjuk a Szeged Napja Ünnepségsorozatot. Szeged mindig gyönyörű, de ilyenkor tavasszal, szabadságának ünnepén talán még a szokásosnál is szebb. A parkjaink és tereink virágba borulnak, zászlók díszítik a városházát és a Belvárosi hidat, széles útjainkon és a kisebb utcáinkban is kizöldültek a fák. A szegediek és a hozzánk érkező vendégek megtöltik élettel, örömmel és szeretettel a városunkat. Szeged több mint 300 évvel ezelőtt, a törökök kiűzését követően nem nyerte vissza azonnal a szabadságát, nem kapta vissza rögtön szabad királyi rangját. Szeged hosszú éveken át a törökök elleni háború határvárosa volt, és az ide rendelt császári katonák és vezetők erre hivatkozva erősen szorongatták a szegedi polgárokat.”

 

16:14 Botka László ünnepi beszédét hallgatja a közönség.

 

16:12 Mikszáth Kálmán: Az első nap című írását Szaszák Zsolt, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze adja elő. Mikszáth Kálmán 1878-tól a Szegedi Napló munkatársa volt, három évig dolgozott Szegeden. Kedvére írhatott, senki nem korlátozta, a szegedi közönség is megszerette. Az író 175 éve született.

 

 

16:06 A Tiszavirág Néptáncegyesület felnőtt és ifjúsági férfi tánckara előadásában a Férfitáncok Méhkerékről című koreográfiát láthatta a Széchenyi tér. Koreográfus: Juhász Zsolt, közreműködik Juhász András hegedűn.

 

16:04 A Himnuszt énekli a Széchenyi tér.

 

16:02 a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvós együttese játssza a Szeged híres város kezdetű fanfárt. Érkezik Szeged zászlója, a Városháza kapujában felállított pódiumra Botka László polgármester, felesége Lugosi Andrea és Szajbély Mihály Szeged új díszpolgára is megérkezett.

 

15:55 Köszöntünk mindenkit a Városháza elől a Széchenyi térről! Az ünnepség helyszíne lassan megtelik, egymás után érkeznek a vendégek.

 


 

Korábban írtuk:

 

Térzene tölti be a Széchenyi teret, hamarosan érkezik a Pavane táncegyüttes. Délután négytől kezdődik a kitüntetettek köszöntése. A fellépők mellett Botka László polgármester mond ünnepi beszédet, és átadja az elismeréseket.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

 

A díszközgyűlést követhetik a Szeged Televízió Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján is – akár ebben a cikkben is. Itt szöveges tudósítással is jelentkezünk.

Vélemények

mutasd mind