Duda Ernő a koronavírusról: a náthavírus-jellegtől a covid aljasságáig

A Dugonics Társaság Vírus és város című előadás-sorozatának legújabb előadója Duda Ernő immunológus volt kedd este a szegedi városháza házasságkötő termében. A professzor egy járvány tanulságairól beszélt.
Bod Péter

2021. december 01. 16:40

Duda Ernő a koronavírusról: a náthavírus-jellegtől a covid aljasságáig

Az est házigazdája Csendes Tibor, a Dugonics Társaság alelnöke volt, a moderátori szerepet Rácz Lajos egyetemi tanár vállalta magára.

 

A koronavírus első megközelítésben egyfajta náthavírus, de Duda Ernő azonnal jelezte, ettől önmagában még nem beszélhetünk róla ártatlan jelenségként. A kérdéskör jobb megértéséhez, korábbról szükséges indulni.

 

A 18. és 19. században az emberek átlagéletkora 30–35 év volt, ami a 20. században indult meredek emelkedésnek. Általában elmondható, a fiatalok immunrendszere sokkal jobban működik, mint az idősebbeké, a gyengülő védekezőképesség az idősebb korosztályokra jellemző. Ha koronavírus hatásmechanizmusát szeretnék megérteni, akkor ez kiindulópont. Ezzel összefüggésben nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban a fiatalok sokkal enyhébb tünetekkel estek át a fertőzésen – jelezte a professzor.

 

Fontos tudni, hogy két ember vírustermelő-képessége között akár százezerszeres különbség is lehetséges. Vagyis ennyivel több fertőzésre képes a másiknál egyetlen beteg.

 

Módosítja az immunrendszert a vírus

 

Az elmúlt másfél évben mindannyian kicsit vírusszakértők lettünk, ezért nem okoztak nagy meglepetést Duda Ernő szavai, amikor arról beszélt: a covid különösen olyan zárt körökben képes rendkívül gyorsan terjedni, mint a börtön, az idősek otthona, az üdülőhajó, valamint a koncertek, sport- és vallási események.

 

A coviddal az egyik legnagyobb probléma, hogy képes módosítani az ember immunrendszerét. A vírus szervezetben való megjelenéskor megszünteti az interferon termelését, ami azzal a következménnyel jár, hogy nem indul be a védekezés.

 

Véralvadást is okozhat a vírus, ami a hajszálerek eltömődéssel járhat. A hajszálerek a test szinte minden pontján megtalálhatók, és ha ezekben nem megfelelő a véráramlás, akkor oxigénhiányos állapot léphet fel. Ilyen körülmények között könnyen kialakulhat stroke, infarktus és a nagyon erőteljes izomfájdalom. 

 

Duda Ernő elmondta: az immunrendszer későn „kapcsol be” a covid elleni védekezésben, viszont amikor „bekapcsol”, akkor hirtelen nagyon erőteljesen. Az öregedés és a vírus nyomán fellépő gyulladás kéz a kézben jár, ez magyarázza azt is, hogy sok az idős áldozata a koronavírusnak 

 

– tette hozzá a szakember.

 

A koronavírus képes felvenni a gazdaszervezet molekuláris mintázatát (fotók: Szabó Luca)

 

Afrikában húsznál is több országban az átlagéletkor nem éri el a 20 évet. Bár ezekben az államoknak az egészségügyi rendszer nem a legjobb, de a fiatal népesség miatt a koronavírus sokkal kevesebb áldozattal jár, mint az elöregedő európai társadalmakban.

 

„Molekuláris mimikri”

 

Teljesen elhibázottnak nevezte a tudós azt a vélekedést, miszerint vírus addig velük lesz, amíg Afrika 85 százalékát be nem oltják. Ez az okoskodás ott bukik meg, hogy már az állatok is koronavírus-hordozók, vagyis azok is terjesztik a covidot. Mások mellett a macskák, a nyestek, az őzek.

 

A szakemberek a világjárványt okozó vírus aljasságának nevezik az általa produkált „molekuláris mimikrit” – hívta fel a figyelmet Duda Ernő. 

 

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus képes felvenni a gazdaszervezet molekuláris mintázatát. Ez azzal jár, hogy a szervezet nem tudja megkülönböztetni, hogy mi az idegen, a betolakodó, és a mi a saját a testben. Egyszerűen nem ismeri fel a betolakodót, mert ezek molekulái hasonlóak a gazdaszervezetéhez. 

 

Egyáltalán nem volt törvényszerű a mostani járvány kirobbanása – szállt vitába mások nézetével Duda Ernő. A vírusok terjedésének esélyét megnövelik a háziállatok.Ugyanakkor ostoro zta a politikát és a politikusokat is, akik megannyi rossz döntésükkel hozzájárulhattak a járvány kirobbanásához. Egy példa ezek közül: a volt amerikai elnök, Donald Trump 2018-ban bezáratta az Egyesült Államok járvány-előrejelzéssel foglalkozó intézetét. A legrosszabb időpontban. 

 

A repülők vitték szét a világban a vírust

 

Ez a vírus a repülőgépek révén terjedt el – fogalmazott Duda Ernő. Érthetetlenek nevezte ezzel összefüggésben, hogy miért repülhettek a világban a személyszállítógépek 2020 januárja és 2020 márciusa között, amikor már tudták, hogy a vírus Kínában felütötte fejét, és valójában nem volna szabad onnan kiengedni. 

De a politika bűne az is – tette hozzá, hogy sokáig a legtöbb országban alábecsülték a koronavírus veszélyességét, és nem hozták meg időben azokat az intézkedéseket, amiket szükséges lett volna. 

 

Sok országban kevés tesztet végeztek, alig vagy egyáltalán nem volt kontaktkutatás, államonként hozták meg a védekezésről szóló döntéseket, sok esetben a kormányok egymással sem egyeztettek. 

 

A hackeristállók ontják a hazugságot

 

Nem az átlagember találta ki az álhírt, miszerint az oltással Bill Gates ültet chipet az emberi szervezetbe – fogalmazott előadásában Duda Ernő. Ennek kapcsán kitért arra, hogy Oroszországban és Kínában állami segédlettel tartanak fel – ahogyan ő nevezte – hackeristállókat. Hazugságokat többnyire ezekben találják ki, és innen terjesztik. Ahogyan a Pfizer- és a Moderna-vakcinák lejáratása is ezekhez a helyekhez köthető – toldotta meg a professzor. 

 

Felfoghatatlan, hogy nyugat-európai országokban tízezrek vonultak ki tüntetni a maszkhasználat ellen – osztotta meg véleményét a tudós. Hozzátette: szerinte az oktatással lehet valami nagy baj, ha ilyen tudománytalan nézeteket vallanak nagy tömegek. Hozzátette: tompul a racionalitásra való hajlam. 

Az előadása végén kérdésekre válaszolva Duda Ernő elmondta: sok nagyszerű virológus dolgozik világszerte, akiknek nagyon komoly szerepük volt és van abban, hogy csak akkora lett baj a koronavírus kapcsán, amekkora.

Címlapon

mutasd mind