Szeged polihisztorára emlékezett hétfőn a Dugonics Társaság

Halálának 204. évfordulóján megkoszorúzták Dugonics András sírját.
Gyurcsik Dóra

2022. július 25. 20:35

Szeged polihisztorára emlékezett hétfőn a Dugonics Társaság

Nemcsak Szeged, hanem egész Magyarország jövőjét meghatározó tudományos alak volt Dugonics András, életpályája érdemes arra, hogy a 21. században is példa legyen

 

– hangzott el a szegedi polihisztor halálának 204. évfordulójára emlékező beszédben. A Dugonics Társaság által rendezett koszorúzáson bárki leróhatta tiszteletét a piarista rendfőnök sírja előtt.  

 

„Szeged város már Dugonics életében is tisztában volt azzal, hogy milyen fontos személyiség, és mennyire jól jellemzi az ő szegedisége a gondolatvilágát. Szeged város napjainkban is fontosnak tartja Dugonics Andrást, társaságunk, a Dugonics Társaság egyrészt az emlékét ápolja, másrészt azt a szellemiséget próbálja továbbvinni, amit Dugonics is képviselt”

 

– mondta a koszorúzáson a Szeged TV-nek Pál Viktor, a Dugonics Társaság főtitkára.

 

 

Ez a megemlékezés volt a társaság idei évadának utolsó eseménye. Csapó Benő elnök azt is elmondta, hogy szerencsére tavaly ősszel, a pandémia után újra szabadabban rendezhettek programokat. Így voltak divatbemutatók, ifjúsági díjátadók, és zenével és művészetekkel kapcsolatos beszélgetések is.  

 

„Ősszel szeretnénk ezeket a már megkezdett nagy sikerű sorozatokat folytatni. Utólag értékelhetjük még a járvánnyal való megküzdést, nemzetközi, magyarországi és szegedi szinten. Még nagyon sok szegedi előadóművész van a listánkon, akikkel szeretnénk ezeket a beszélgetéseket megtartani. Lehetőség szerint ezek már személyes részvétellel zajlanak majd”

 

– mondta Csapó Benő, Szeged díszpolgára, a Dugonics Társaság elnöke.

 

A személyes találkozókon kívül folytatták az online előadásokat is, hiszen így olyan beszélgetőpartnereket is meg tudtak hívni, akiket nehéz lenne elhozni Szegedre.

 

A Szeged Televízió riportját itt lehet megnézni: