Eddig harmincketten köszönhetik életüket a magyar mentőcsapatoknak

Hét magyarországi mentőcsapat dolgozik a törökországi földrengés túlélőinek kimentésén. Eddig összesen harminckét ember mentettek ki a romok alól.
Vass Imre

2023. február 08. 21:52

Eddig harmincketten köszönhetik életüket a magyar
mentőcsapatoknak

Már tizenhat túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól a Hunor mentőcsapat tagjai – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A veszélyes körülmények, a gyakori és erős utórengések ellenére is, dolgoznak Antakya városában a szakemberek, folyamatosan, a nap 24 órájában kutatnak a túlélők után. 

 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tájékoztatása szerint eddig 6 élő embert találtak meg a romok alatt.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai eddig 10 túlélőt találtak, kettőt maguktól, kettőt egy török mentőcsapattal közösen szabadítottak ki, két ember kimentése pedig jelenleg is tart.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló Kutató-Mentő csapata kedd éjszaka érkezett meg Törökországba, szerdán pedig megkezdték mentési szolgálatukat a szír határhoz közeli Mardin városában, mely város szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben.

 

 

A Budapesti Mentőszervezet mentőcsapata szintén Törökországban érkezett, és a szükséges formalitások után tovább indult Kahramanmaras felé, ahol dolgozni fognak.

Az Életjel mentőcsoport ugyancsak kedd éjjel érkezett meg a helyszínre, de egyelőre nem közöltek adatot az általuk talált túlélők számáról. Ugyanez igaz a Terrorelhárítási Központra is.

 

A mentőcsapatok a túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A beazonosítása után utat törnek hozzájuk, ez akár több órába is telhet, mivel a törmelék és többtonnás vasbeton darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. 

 

Fotók: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook