Egekben az áram ára: brutális villanyszámlák tehetik tönkre a kisvállalkozásokat

Egymillió forintos villanyszámlát kapott egy maroslelei vállalkozó, aki korábban ennek töredékét fizette az áramért havonta. A vendéglőtulajdonos nem tudja, hova forduljon segítségért. A szolgáltató közölte, ennyi az áram jelenlegi piaci ára. A vállalkozó 6-8 hónap részletfizetést kért. Három hónapot kapott.
Egekben az áram ára: brutális villanyszámlák tehetik tönkre a kisvállalkozásokat

Török Jánosné 30 éve üzemelteti a Makóhoz közeli Maroslelén éttermét, aminek a járvány óta több milliós a tartozása. Ráadásul, néhány hete olyan összegű áramszámlát kapott, amit korábban sosem.

 

Egymillió-nyolcvanháromezer a teljes összeg, ebből 700 ezret április 27-ig kellett volna befizetnie.

 

Török Jánosné elmondta, havonta 100-120 ezer forint körül mozog a vendéglő áramszámlája, a villanyóra ugyanúgy pörög, ahogy eddig, nem használnak több gépet. Most mégis többszörösét kell fizetniük. A tulajdonos nem is hitt a szemének, azt hitte, ez valami tévedés lehet. A tavalyi 22 forint helyett 170 forintot számláztak ki egy kilowatt óra áramért.  

 

„Először nem is igazodtam el, vannak ezek a mínuszok meg minden, telefonáltam és közölték, hogy ez tény és való, ennyit kell fizetni, mert az áram ára ennyibe kerül január óta”

 

– mondta a Szeged Televíziónak.

 

Török Jánosné most kétségbe van esve, a tartozás miatt 30 év munkája mehet a semmibe.  

 

De egy másik vállalkozó sem látja a kiutat. Úgy látja, nincs más választás, lakatot kell tenni a szintén maroslelei péksége ajtajára.

 

„Harmincöt forinttal kezdtük az áramot fizetni, most 65 forint egy kilowatt, a 600 ezres villanyszámla helyett 1 millió felett fizetünk áramszámlát, mennek a hűtők, a kemence, ott tartunk, hogy be kell zárni az üzemet, mert nem tudjuk kitermelni a költségeket”

 

– mondta a tévének a vállalkozó.

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint tömegesen mehetnek csődbe ezek a kisvállalkozók, ha nem tesznek ez ellen valamit. 

 

Szerinte kormánynak át kell gondolni a szabályozást és azoknak kellene segíteni, akik erre rá vannak szorulva, például azok a vállalkozásoknak, akiknek sok áramra van szüksége.

 

A kormány nagy döntés előtt áll, hiszen az energiaválság a lakosságot is eléri előbb-utóbb. Korábban már beismerték, a rezsicsökkentés jelenlegi formájában nem tudják meddig tartható fenn. A mostani árak mellett idén a rezsicsökkentés 1300 milliárd forintot emésztene fel az ország kasszájából.