Egy 1927-ben kikölcsönzött könyvet most vittek vissza egy kaliforniai könyvtárba

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy kaliforniai könyvtárba – adta hírül a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán.
Hollósi Zsolt

2023. május 24. 18:49

Egy 1927-ben kikölcsönzött könyvet most vittek vissza egy kaliforniai könyvtárba

Benson Lossing az Egyesült Államok története című könyvét 1927-ben kölcsönözték ki, és idén májusban vitték vissza a St. Helena-i könyvtárba. A kikölcsönzés idejében a késedelmi pótlék öt cent volt, vagyis a könyvet visszaszolgáltató Jim Perry elvileg 1756 dollárral (610 ezer 530 forint) adósa a könyvtárnak, amely azonban 2019-ben eltörölte a bírságot.

 

A St. Helena Star című helyi lap szerint Perry a kötetet elhunyt felesége, Sandra egyik könyvekkel teli dobozában találta meg. A férfi azt közölte, biztos benne, hogy a Sandra nagyapja, a néhai John McCormick kölcsönözte ki a művet. Benson Lossing alkotását a könyvtár az épület bejáratánál, üvegvitrinbe téve állította ki.

 

A 96 év után visszakapott könyvet a könyvtár az épület bejáratánál, üvegvitrinbe téve állította ki  (a fotó forrása: St. Helena Star)

 

A Guinness Rekordok szerint a legkésőbb visszaszolgáltatott könyv a Cambridge-i Sidney Sussex Egyetem tulajdonában van. A latin nyelven írt, a mai Németország északi részéről szóló Scriptores rerum Germanicarum septentrionalium, vicinorumque populorum diversi címet viselő művet 1668-ban kölcsönözte ki Robert Walpole ezredes, Sir Robert Walpole, Nagy-Britannia későbbi miniszterelnökének édesapja. A könyvet 287 év múlva, 1956 januárjában vitték vissza.

 

 A borítóképen a St. Helena-i könyvtár (fotó: Google Maps)