Egy elvárt győzelem, egy örömteli remélt siker és egy bekalkulált vereség: megkezdték a nemzetközi idényt a kupacsapataink a Konferencia Ligában

A Videoton a meccs végére lett magabiztos, a Kisvárda is a hajrában rúgta a győztes gólt, a Puskás Akadémia meg akkor már csak abban bízott, ne kapjon még egyet.
Garai Szakács László

2022. július 22. 07:08

Egy elvárt győzelem, egy örömteli
remélt siker és egy bekalkulált vereség: megkezdték a nemzetközi
idényt a kupacsapataink a Konferencia Ligában

Kairat Almati–Kisvárda Master Good 0–1 (0–0)

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés, Almati, vezette: Peter Kjaesgaard (dán).

Kairat Almati: Usztyimenko – Asztanov, Vaszin, Bagnack, Kurgin (Kasszabulat, 63.), Ulsin (Adakhadzsiev, 74.), Szadibekov (Usszenov, 74.), Krahovszkij (Svirev, 84.), Kanté, Joao Paulo, Aljkulov (Susenacsev, 63.).

Kisvárda Master Good: Odincov – Hej, Kravcsenko, Kovacic, Peteleu (Leoni, 16.), Ötvös (Czérna, 86.), Karabeljov, Navrátil (Melnyik, 71.), Makowski, Camaj (Asani, 71.), Mesanovic (Ilievszki, 86.).

Gól: Asani (82.).

Sárga lap: Leoni (39.), Asztanov (53.), Ötvös (74.), Asani (82.).

 

Nem túl magas színvonalú, de helyzetekkel tarkított első félidőt láthatott az Ortalik Stadion közönsége. A kiegyenlített labdabirtoklási mutató mellett valójában csak a Kisvárda jelentett igazi veszélyt a hazaiak kapujára, a Kairatnak nem sikerült komoly lehetőséget kidolgoznia. A hat várdai próbálkozásból három el is találta a kaput, gól azonban egyikből sem született, így 0–0-s állás mellett vonultak szünetre a csapatok.

 

A fordulás után nem változott jelentősen a játék képe és a színvonal sem, de a Kisvárda lendületben maradt, s miközben rendre hatástalanította a hazaiak nem túl veszélyes próbálkozásait, továbbra is igyekezett gólt szerezni. A jég végül a hajrában tört meg, akkor Asani csapott le egy kipattanóra és remekül lőtt a kapu jobb alsó sarkába.

 

A Kairat az utolsó percekben is hajtott az egyenlítésért, egyszer Odincovnak kellett nagyot védenie, és a nemzetközi porondon újonc magyar együttesnek végül sikerült megőriznie minimális előnyét.

 

MOL Fehérvár FC–Gabala SC 4–1 (1–1)

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés, Székesfehérvár, 4750 néző, vezette: Sjöberg (svéd).

MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Rus, Serafimov, Sabanov, Nego, Rúben Pinto (Lednyev, 64.), Fiola, Heister, Dárdai (Bamgboye, 78.), Petrjak (Zivzivadze, 64.), Kodro (Makarenko, 78.).

Gabala SC: Agajev – Qirtimov (Ahmadov, 40.), Muszajev, Ruan, Iszajev, Abu Akal, Alimi, A. Mammadov (Omar Hani, 72.), Muradov (Szafarov, 80.), Felipe Santos (Iszkandarov, 80.), Schorr.

Gól: Kodro (30., 75.), Rus (67.), Zivzivadze (90.), illetve Schorr (16.).

Sárga lap: Iszajev (45.), Petrjak (60.), Muszajev (69., 86.), Safarov (88.).

Piros lap: Muszajev (86.).

 

A mérkőzés első tíz perce hazai mezőnyfölényt és egy nagy fehérvári gólhelyzetet hozott, de Heister beadását Dárdai közelről a kapu mellé pörgette. A 16. percben egy gyors ellentámadás végén a vendégek megszerezték a vezetést: a szélről érkező beadást követően Rus Adrián nem tudott menteni, a labda a brazil–német kettős állampolgárságú Raphael Schorr Utzig elé került, aki hat méterről higgadtan a kapuba lőtt.

 

A kapott gólt követően is támadásban maradt a házigazda, és a harmincadik percben Nego Loic passzát Kenan Kodro értékesítette. A 33. percben egy ijesztő jelenet borzolta a kedélyeket: Heister és Qirtimov véletlenül összeütközött, utóbbi pedig eszméletlenül terült el a füvön. Gyorsan érkezett az orvosi segítség, majd a hátvédet hat perc ápolás után – nagy taps közepette – hordágyon vitték le a pályáról, majd agyrázkódás gyanúja miatt kórházba szállították.

 

A történtek miatt a játékvezető nyolc percet hosszabbított, és az első félidő hajrájában majdnem ismét betalált a Fehérvár, de Rus Adrián fejese előbb a keresztlécen csattant, majd Agajev védett bravúrral.

A második felvonás elején felváltva forogtak veszélyben a kapuk, majd a 67. percben újra betalált a magyar együttes: Dárdai Pál szögletét követően Rus Adrián fejelt a hálóba. Dárdai csakhamar ismét gólpasszt adott, az ívelése ezúttal Kodrót találta meg a tizenhatoson belül, a spanyol csatár végül az öt és feles sarkáról lőtt a kapuba.

 

A végjátékban az azeri Murad Muszajev megkapta második sárga lapját, ezért kiállítása miatt a visszavágón nem játszhat. A magyar csapat egyre nagyobb fölényben futballozott, ez a szögletek és a lehetőségek számában is megmutatkozott. Az újabb találat sem maradt el, a kilencvenedik percben Budu Zivzivadze állította be a 4–1-es végeredményt.

 

Vitória Guimaraes–Puskás Akadémia FC 3–0 (2–0)

Konferencia-liga, selejtező, 2. forduló, első mérkőzés, Guimaraes, 14 ezer 863 néző, vezette: Henrik Nalbandjan (örmény).

Vitória Guimaraes: Varela – Maga, Fernandes (Amaro, a szünetben), Mumin, Ogava, T. Silva, Semedo, Almeida (Janvier, 83.), Lameiras (D. Silva, 83.), J. Silva (Luz, 70.), A. O. Silva (A. Silva, 64.).

Puskás Akadémia FC: Markek – Szolnoki (Bakti, 88.), Spandler, Stronati, Mezghrani, Van Nieff, Baluta (Urblík, 79.), Nagy Zs., Slagveer (Skribek, 43.), Colley (Zahedi, a szünetben), Kiss T.

Gól: Lameiras (4.), T. Silva (39.), A. Silva (65.).

Sárga lap: Van Nieff (48.), Stronati (67.), D. Silva (92.), A. Silva (98.).

 

Az első félidőben nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a hazaiaknak a magyar együttes, amely már a negyedik percben hátrányba került, és a szünetig nem is tudott megújulni. A félidő hajrájában ráadásul a második gólját is megszerezte a Guimaraes, amely tökéletesen uralta a meccset a szünetig, és megérdemelten vonulhatott az öltözőbe kétgólos előnnyel.

 

Fordulás után sokat javult a Puskás Akadémia játéka, és a portugálok is bele-bele hibáztak saját passzaikba, így az első húsz percben csak a felcsúti csapatnak voltak helyzetei, amelyek azonban kimaradtak. Percekkel később a Guimaraes csereként beállt játékosa egy perccel a pályára lépése után betalált, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés. A magyar együttes a háromgólos hátrány ellenére a lefújásig próbálkozott a szépítéssel, de ez nem sikerült, így a visszavágón nagy bravúrra lenne szüksége a továbbjutás kiharcolásához.

 

(MTI)