Egy emberként megszavazható törvénymódosítás Szabó Sándortól: duplázza meg az Országgyűlés a családi pótlékot!

Amit már nem is családi pótléknak hív a Fidesz, hanem nevelési ellátásnak, illetve iskolakezdési támogatásnak.
Garai Szakács László

2023. január 11. 07:14

Egy emberként megszavazható
törvénymódosítás Szabó Sándortól: duplázza meg az
Országgyűlés a családi pótlékot!

A családi pótlék azonnali emelése érdekében a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény módosításáról címmel nyújtott be törvényjavaslatot Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője.

 

A törvényjavaslata két részből áll egy azonnali emelésből, illetve egy fontos kiegészítésből. Ne feledjük, a Fidesz-kormány az elmúlt tizenhárom évben egy forinttal nem emelte a családi pótlékot, ami

  • egy gyerekes család esetén 12 ezer 200 forint,
  • egy gyereket nevelő egyedülálló esetén 13 ezer 700 forint,
  • két gyerekes család esetén gyerekenként 13 ezer 300 forint,
  • két gyereket nevelő egyedülálló esetén gyerekenként 14 ezer 800 forint,
  • három vagy többgyerekes család esetén gyerekenként 16 ezer forint,
  • három vagy több gyereket nevelő egyedülálló esetén gyerekenként 17 ezer forint,
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyereket nevelő család esetén 23 ezer 300 forint,
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyereket egyedül nevelő esetén 25 ezer 900 forint.

 

Ezeket az összegek duplázná meg Szabó Sándor, valamint bekerülne a törvénybe az is, hogy a családi pótlék összegét minden év januárjában a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével emelni kell, illetve minden hónapban folyósítani kell, de az augusztus havi ellátást az iskolakezdésre való tekintettel dupla összegben kell kifizetni.

 

Szabó Sándor törvényjavaslatának általános indoklásában azt írja, „a kormány 2022. legvégén hozta meg azt a döntést, néhány nappal a megszűnésük előtt, hogy még két évig elérhető marad az akár 10 millió forintot jelentő Babaváró hitel, az öt százalékos lakásáfa, és a falusi CSOK az adott településeken. Hornung Ágnes családtámogatásért felelős államtitkár ezzel a hírrel kapcsolatban elmondta azt is, hogy nem lehet többletteher a gyereknevelés. Ha ez így van, akkor különösen ebben a nehéz időszakban teljes mértékben indokolt a minden gyerek nevelését segítő pénzügyi támogatás, a családi pótlék összegének megemelése.

 

A Magyar Szocialista Párt évek óta javasolja a családi pótlék megduplázását, mivel a kormány 13 éve egy forinttal nem emelte azt és így jelentősen veszített értékéből. Ma Magyarországon tömegével élnek olyan gyermekek, akiknek a szülei pontosan ugyanakkora összegű támogatást kaptak az államtól megszületésükkor, mint ma. (Ahogyan a családi adókedvezmény összege sem változott már tizenkét éve az egygyerekeseknél és a három vagy több gyermeket nevelőknél sem.)

 

Olyan összegű támogatást kell nyújtani a gyermekneveléshez, amely a mai árakhoz mérten is valódi segítséget nyújt a családoknak, különösen akkor, amikor terheik – a kétszámjegyű infláció és a brutális mértékben növekedő rezsiárak miatt – elviselhetetlenül emelkednek.

 

Ezért azonnal meg kell duplázni a családi pótlékot, emellett indexálni kell, azaz biztosítani kell, hogy minden évben az infláció mértékével emelkedjen.

 

Továbbá azt is garantálni kell a törvényben, hogy a családi pótlékot minden hónapban ki kelljen fizetni, ne lehessen azzal a trükkel élni, amivel a kormány rendszeresen él, miszerint augusztusban utalja a szeptemberi összeget is. Ezzel azt a látszatot kelti mintha dupla összegű ellátást adna, pedig valójában ez azt jelenti, hogy szeptemberben, amikor tovább nőnek majd a családok terhei, egyáltalán nem kapnak támogatást. Ezzel egyébként azt is elismeri a kormány, hogy a családoknak igenis jelentős kiadásokkal jár az iskolakezdés. Ezért negyedik pontként javasoljuk, hogy augusztusban valóban dupla összegű ellátás járjon a családoknak, de emellett ugyanúgy kapjanak a többi hónapban is támogatást.”

 

Hát ha van ellenzéki törvényjavaslat, amire sem Mihálffy Béla, Szeged KDNP-s országgyűlési képviselője sem a többi bátor kormánypárti padtársa, sem a többi ellenzék képviselő nem szavazhat nemmel, sem tartózkodással, akkor ez az. Mikor megy át olyan villámsebesen a Parlamenten, ahogy Semjén Zsolt törvénytervezetei?