Egy hónapot sem élnek a frissen besorozott katonák, zsoldosok érkeztek Ukrajnába, kegyetlenül bánnak az oroszok a foglyokkal

Ez történt az orosz-ukrán háborúban kedden. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 22. 21:17

Egy hónapot sem élnek a frissen besorozott katonák, zsoldosok
érkeztek Ukrajnába, kegyetlenül bánnak az oroszok a foglyokkal

Wagner-zsoldosok és csecsen fegyveresek érkeztek a Donyeck megyei Debalcevébe

Az orosz Wagner zsoldoshadsereg katonái és csecsen fegyveres egységek érkeztek a Donyeck megyei, orosz megszállás alatt álló stratégiai jelentőségű Debalceve városába - közölte kedd esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

 

A kijevi katonai vezetés saját értesülései alapján hírt adott még arról, hogy a Donyeck megyei Jenakijeve városában folytatódik az orosz csapatok soraiba a megszállt területekről erőszakkal mozgósított újoncok kiképzése. A helyi műszaki technikum helyiségeiben egyidejűleg folyik a kiképzés és az oktatás a tanintézmény diákjai számára - tette hozzá a vezérkar.

 

A közlemény szerint a Csecsen Köztársaság területéről és a Wagner katonai magáncégtől külön alakulatokat helyeztek át Debalceve városába az ottani csapatok létszámának növelése céljából. Az ukrán katonai vezetés tájékoztatása szerint ezen túlmenően a zaporizzsjai régióban Molocsanszk településen az orosz erők átcsoportosításokat hajtottak végre. A rendelkezésre álló információk szerint néhány állást elhagytak, és néhány ellenőrző pontot eltávolítottak.

 

A vezérkar közlése szerint a nap folyamán az orosz erők mintegy 15 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel ukrán csapatok állásai és lakott települések ellen. Az ukrán légierő kedden két csapást mért az orosz hadsereg élőerő-, fegyver- és hadfelszerelés-öszpontosulására.

 

Mikolajiv megyében már csak három település van orosz megszállás alatt

A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében már csak három települést kell az ukrán erőknek az orosz megszállás alól felszabadítaniuk ahhoz, hogy a megye egészét visszavegye Ukrajna - közölte kedden Vitalij Kim, a régió kormányzója.

 

A tisztségviselő hozzátette, hogy mindhárom település a tengerbe nyúló kinburni keskeny földsávon található. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Natalia Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn közölte: a térségben most információs csendben zajlanak a hadműveletek. Annyit árult el, hogy a tengeren tomboló vihar segíti a terület felszabadítását.

 

Az ukrán vezérkar arról adott hírt, hogy a Mikolajivval szomszédos Herszon megyében lévő Sztrilkove faluban, az üdülőközpont területén az orosz megszállók kínzókamrát állítottak fel, amelyben ukrán állampolgárokat tartottak fogva és kínoztak. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy a nemrég felszabadított megyeszékhelyen, Herszonban az ukrán hatóságok eddig már legalább négy hasonló kínzóhelyiséget fedeztek fel, kerületi rendőrkapitánysági és fogdaépületekben.

 

A vezérkar keddi jelentésében kiemelte, hogy az orosz hadseregnek a február óta elszenvedett embervesztesége Ukrajnában elérte a 85 ezret.

 

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az elmúlt nap alatt négy civil vesztette életét, és négy másik sérült meg a régióban orosz támadások következtében.
 

Norvégia csaknem 200 millió euróval támogatja Ukrajna gázvásárlását

Norvégia csaknem 200 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a további gázvásárláshoz – írta Denisz Smihal miniszterelnök keddi Telegram-bejegyzése alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

 

A pénzeszközöket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatási mechanizmusán keresztül juttatják el a Naftohazhoz, amely szintén 300 millió eurót különít el a vonatkozó vásárlásokra – jelentette be a kormányfő.

 

Smihal elmondta, hogy több mint 14 milliárd köbméter gáz van az ukrán gáztárolókban, ami elegendő a tél átvészeléséhez.

Ukrajna a kritikus infrastruktúrát sújtó orosz támadások ellenére is további erőforrásokat halmoz fel, az áramellátásban ugyanakkor siralmas a helyzet.

 

A norvég kormány bejelentette, hogy kétmilliárd korona (78,3 milliárd forint) támogatást nyújt Kijevnek a téli gázellátás biztosítására. Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter arról beszélt, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja fel azzal, hogy célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja.

 

Átlagosan 23,5 napot élnek az Ukrajnában elesett orosz katonák, akiket frissen soroztak be

Az ukrán fronton elszenvedett veszteségek miatt az sem kizárt, hogy újabb besorozási hullám indul Oroszországban.

Legalább 217 frissen mozgósított orosz katona vesztette életét az orosz-ukrán háborúban azóta, hogy Vlagyimir Putyin szeptember közepén elrendelte a katonakorú állampolgárok mozgósítását - ismertette a Moscow Times a független Novaja Gazeta Europe adatait. Igazából ez a szám jóval nagyobb lehet, ezek ugyanis csak azok a halottak, akiknek az esetét hivatalosan megerősítették.

 

Az ukrán fronton elesett orosz katonák elsősorban az Urál hegység térségéből és Oroszország déli részén lévő tartományokból származnak - írta a Novaja Gazeta a nyilvánosan rendelkezésre álló adatokra hivatkozva. Átlagosan 23,5 nap után vesztették el az életüket azt követően, hogy kiléptek otthonukból.

 

Putyin október végén azt mondta, hogy a katonakorú férfiak „részleges” besorozása lezárult, de több befolyásos háborúpárti személy arra számít, hogy újabb besorozási hullám indulhat. Erre utalhat az is, hogy a mozgósítási rendeletet nem vonták vissza.

 

A lehetséges besorozásokról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője részben kitérő választ adott a Reuters tudósítása szerint.

„Nem beszélhetek a védelmi minisztérium nevében, de nincsenek tárgyalások a Kremlben erről” - fogalmazott a szóvivő.

 

Az oroszok elérték a céljukat: egész Ukrajnában tönkrement az áramhálózat

Az ukrán nemzeti áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo vezetője „kolosszálisnak” minősítette az orosz rakétatámadások által az ukrán energiatermelő létesítményekben okozott károkat. Gyakorlatilag egyetlen hő- vagy vízerőmű sem maradt sértetlenül az orosz támadásoktól.

 

Volodimir Kudrytskyi keddi közleményében az áramszolgáltatást ért pusztítás mértékét „kolosszálisnak” minősítette, kijelentve:

Nem tudunk annyi energiát előállítani, amennyit a fogyasztók felhasználnak.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukránoknak hosszú áramszünetekkel kell szembenézniük, de cége segíteni akar azoknak a feltételeknek a megteremtésében, hogy az emberek a hideg tél ellenére is az országban tudjanak maradni.

 

Ukrajnának elegendő üzemanyag-tartaléka volt, miután felépítette azokat az orosz invázió előtt, és jelenleg is keményen dolgozik Kijev, hogy a sérült infrastruktúrát helyreállítsák, de ugyanakkor abban is reménykednek, hogy külföldről is tudnak szerezni alkatrészeket az infrastruktúra megjavításához.

 

Ukrán polgármester: „az orosz fogságban rosszabbak a körülmények, mint Auschwitzban”

Állítása szerint az ellenség több lakost is elrabolt és megkínzott, akik támogatásukat fejezték ki Ukrajna felé, az onnan kiszabaduló foglyok pedig alultápláltan és sebesülten tértek haza.

 

Ivan Fedorov ukrán polgármester nemrégiben megrázó dolgokról számolt be a Kyiv Postnak, amelynek során kifejtette, milyen kegyetlenségeken kell keresztülmenniük a helybelieknek azóta, hogy az orosz erők megszállták Melitopolt.

 

Elmondta, hogy az ellenség több lakost is elrabolt és megkínzott, akik támogatásukat fejezték ki Ukrajna felé, az onnan kiszabaduló foglyok pedig alultápláltan, számos sebesüléssel és megrendülten tértek haza.

 

„Most értesültem arról, hogy az egyik szabadon engedett rab jóformán csak csont és bőr, a brutális bántalmazás miatt pedig a koponyája is eltört. Azt állította, hogy az orosz fogságban rosszabbak a körülmények, mint Auschwitzban” – mondta.

 

Állítólag Fedorovot is elrabolták az oroszok az invázió elején, később azonban kilenc elfogott orosz sorkatonáért cserébe szabadon engedték, így igazán nehéz volt erről beszélnie – derül ki a Sky News beszámolójából.

 

„Amikor azt hallgatod a szomszédos cellában, ahogy a foglyok karját és lábát törik el, miközben a sikolyuk az egész fogolytáborban hallatszik, akkor megérted, hogy bármelyik pillanatban te következhetsz” – tette hozzá.

 

 

Brit hírszerzés: Ukrajna már a fekete-tengeri orosz flottát és a bázisait is tudja támadni

A mostani fenyegetés komoly aggodalmakat kelthet a Novorosszijszkban állomásozó flottánál.

 

A brit hírszerzés kedden közzétett jelentése szerint november 18-án ukrán támadás ért egy olajterminált a Fekete-tenger partján fekvő Novorosszijszk kikötőjében. Az olajterminál a fekete-tengeri orosz flotta ott található bázisának közelében van.

 

Az incidensnek a részletei még nem teljesen ismertek, de a támadásból arra lehet következtetni, hogy Ukrajna képes komoly fenyegetéssel üzenni a novorosszijszki bázisnak.

 

Ez azért is fontos, mert miután Ukrajna a nyáron a megszállt Krím félszigeten csapást mért az orosz flotta ottani bázisára, ezért az ott található katonai egység egy részét, köztük a tengeralattjárókat Novorosszijszkba helyezték át.

 

A mostani fenyegetés ezért komoly aggodalmakat kelthet a Novorosszijszkban állomásozó flottánál, mivel az itt állomásozó hajók kíséret nélkül viszonylag sebezhetők. Márpedig ezek fontos szerepet töltöttek be az orosz haderő ellátásában.