Egy le nem rakott telefonnal indult minden: Básti Juli Dés Lászlóval és Nagy Ervinnel koncertezik Újszegeden

Dés László idei műsorába eddigi turnéiból válogatja a legismertebb dalait, és elhangzanak számok az Éjféli járat című legutóbbi lemezéről is. Vendége Básti Juli és Nagy Ervin. A koncert az Újszegedi Szabadtéri Színpadon látható, hallható július 20-án. Básti Julival beszélgettünk több évtizedes munkakapcsolatukról, a Centrál Színházról és gyerekkori szegedi emlékéről. A Szegedi Tükör interjúja.
Dombai Tünde

2022. július 17. 09:23

Egy le nem rakott telefonnal indult
minden: Básti Juli Dés Lászlóval és Nagy Ervinnel koncertezik
Újszegeden

– Hogyan alakul ki, mikor kit hív meg Dés László?

 

– Dés egész évben koncertezik, sok emberrel áll kapcsolatban, engem felhívott, lenne-e kedvem folytatni az abbamaradt Férfi és Nő koncerteket így, hogy csak én vagyok a vendég, és néha Tóth Vera. Nagy élmény volt, amikor először léptem fel vele, és hallhattam élőben ezt a csoda nőt. Újabban, mint majd Szegeden is, Nagy Ervinnel lépünk fel. Nagy öröm, hogy folytatjuk ezeket a koncerteket, sőt lesz, amikor Für Anikó és Mácsai Pál is velünk tart. Így Öten címmel ismét egy színészkvartett lép fel majd Déssel és a zenészekkel.

 

– Meséljen nekünk a több évtizedes munkakapcsolatukról!

 

– Ezeréves a kapcsolatunk valóban. Először a Hallgass kicsit dalait énekeltük lemezre Cserhalmi Gyurival még valamikor az ősidőkben, aztán a Férfi és Nő koncertjei következtek: idestova tizennégy éve járjuk az országot kisebb-nagyobb kihagyásokkal, és most itt tartunk, amiről idáig beszéltem. Közben eltelt a fél élet. Szeretem a zenéjét, remek szövegírókkal dolgozik, élmény együtt dolgozni vele és a zenészeivel, a társakkal, fontos része az életemnek.

 

(fotók: Básti Juli Facebook-oldala)

 

– A Hallgass kicsit lemezzel kezdődött. Hogyan?

 

– A Katonában éppen bementem egy előadásra, amikor a portás felszólt telefonon: a Dés keres. Azt kérdezte, nincs-e kedvem vele és Cserhalmi Gyurival csinálni egy lemezt, én meg elfelejtettem letenni a telefont – még most is ott állok.

 

– Nem is volt kérdés?

 

– Nem. Egyrészt imádok énekelni, másrészt nagyon jók voltak a dalok, csupa remek szöveg, nagyot is szólt a lemez, telibe találta a kort. Korosztályos lemez lett, osztályon felüli.

 

A Dés

 

Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, népszerű dalok és dzsesszlemezek sora fűződik nevéhez. Ki ne ismerné az olyan nagy Dés-slágereket, mint a Nagy utazás, Vigyázz rám, Olyan szépek voltunk, A zene az kell, Legyen úgy!, Mi vagyunk a grund! és még sorolhatnánk. Ezen a koncerten eddigi turnéiból válogatja a legismertebb dalait, és elhangzanak számok az Éjféli járat című legutóbbi lemezéről is. Dés László vendégei ezúttal színészek lesznek, Básti Juli és Nagy Ervin. Básti Julival sokat dolgozott már együtt, Nagy Ervinnel most, ezen a turnén kezdtek először együtt dolgozni.

 

– Nagy Ervint láthatjuk majd a Szegedi Szabadtéri Játékok Chicago című előadásában. Ön is énekelte valamikor Velma Kelly szerepét ebben a musicalben. Eljön esetleg megnézni a darabot?

 

 

– Sehová nem megyek a nyáron, mert folytatjuk a TV2-n a Pepe-sorozatot, és minden időmet az köti le. Szóval emiatt külön nem megyek Szegedre, de majd sokat gondolok rá, biztos jó lesz benne, mert neki való a szerep, jó hangja van, remekül énekel.

 

– Emellett a Centrál Színházzal nyáron is játszanak Szigligeten. Ami viszont korántsem ennyire biztató, hogy pár hete Magunkra maradtunk! címmel kiáltványt tettek közzé a színház oldalán arról, hogy bajban vannak.

 

– Nem kaptuk még meg a várt állami támogatást, amit egy régebbi megállapodás is rögzít.

 

– Hogy lehet ennek a tudatában dolgozni?

 

– Nagyon reménykedünk, hogy valaki mégis értékeli a színház egyedülálló sikerét, a 170 ezer nézőt, és segít a túlélésben. Szüksége van erre a nálunk dolgozóknak, a több mint száz családnak, aki a színházunkból él, Budapest és az ország kulturális életének. Közszolgálati szerződéssel bíró, kiemelt minősítésű színház vagyunk, és ennek minden tekintetben meg is felelünk.

 

– Miben reménykednek? Hogy megérkezik a szerződés szerinti pénz?

 

– Igen, abban reménykedünk, és remélem, nem is oktalanul.

 

 

– Kivált ez helyzet konfliktusokat a szakmán belül?

 

– A szakmánk sajnos végtelenül széttöredezett, mindenki magáért küzd, magára maradt. Kevés a szolidaritás, nagy a csend.

 

– Mindeközben forgat, nyári színházi évadot kezd, fellép, énekel. Hogyan vand ennyi mindenre energiája?

 

– Végzem a dolgom. Egyébként meg a nézők, akik a Dés-koncertre jönnek, arra kíváncsiak, nem pedig a Centrál problémáira. Nekem kötelességem arra az időre, amíg fellépek, elfelejteni a problémáimat, és azon igyekezni, hogy ők is elfelejthessék a sajátjaikat. Amióta dolgozom, volt néhány nehéz helyzet az életemben, a munkámat akkor is elvégeztem.

 

– Szegedre milyen érzésekkel tér vissza?

 

– Többször is voltam már Szegeden, de a legerősebb egy gyerekkori élmény. 1959-ben a János vitézt játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon, apám is dolgozott benne, így pár hetet lent töltöttünk, és egyszer anyámmal bementünk Gobbi Hilda öltözőjébe, aki a gonosz mostohát játszotta. Bibircsókos orra volt, erős sminkje, és ijesztgetett engem. Visszatérve az albérletünkbe, emlékszem, sálból patakot csináltam, ahol Iluska a ruháját mossa, és csak mostam, mostam, mostam. Máig eleven emlék.

 

Básti Juli

 

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Básti Lajos Kossuth-díjas színművész, édesanyja Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő. Férje Puskás Tamás rendező, a Centrál Színház igazgatója. Előbb a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd a budapesti Katona József Színház, a Nemzeti Színház, 2015 óta pedig a Centrál Színház társulatának tagja. Számtalan színházi, film- és szinkronszerepe mellett 1987-ben jelent meg Cserhalmi Györggyel közös lemeze Hallgass kicsit címmel, amin Dés László és Bereményi Géza dalait adták elő. 2008-as Férfi és Nő című albumukon szintén Dés László dalait énekelték Udvaros Dorottyával, Cserhalmi Györggyel és Kulka Jánossal.