Egy személy – egy könyv: Bubryák István a Vén Franciaország című kötetet ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában televíziós szerkesztő, rendező, producer Roger Martin du Gard Vén Franciaország című kisregényét ajánlja, amely Vén Európa címmel is megjelent.
Szegedi Tükör

2022. március 28. 09:05

Egy személy – egy könyv: Bubryák
István a Vén Franciaország című kötetet ajánlja

Ha arra a kérdésre kell válaszolnom, hogy milyen a kapcsolatom az olvasással, akkor azt mondom, rapszodikus, koronként változó. És itt nemcsak azokra a természetesen egymásra épülő korszakokra gondolok, amikor a gyermekirodalom könyveit felváltja az ifjúsági, majd azt a már nem címzetten korosztályoknak ajánlott általános irodalom, hanem az érdeklődési kör változásaihoz alkalmazkodó korszakokra is.

Megéltem a háborús könyvek, a történelmi regények korszakát, a Rejtő-mániát, a krimiőrületet stb. Árnyalják ezt a képet az egyes befolyással rendelkező személyek, a szülő, a házastárs, a barát ajánlásai. Nálunk például anyám volt megkerülhetetlen ajánló, az ő hatására olvastam el a két háború közötti bestseller irodalom meghatározó könyveit (Árvíz Indiában, Réztábla a kapu alatt, Megtalált évek, Thérése Raquin, Via Mala stb.), de ő adta a kezembe Karácsony Benő műveit is.

 

És ragozhatom még tovább a könyvolvasási korszakaimat, mert egy külön csoportot képeznek azok a könyvek, amelyeket a televíziós szerkesztői munkám miatt kellett elolvasnom. Ma ez a jellemző. Ha a bori rézbányáról készítek filmet, mindent el kell olvasnom Radnótiról, ha a szegedi diák-Hamlet van soron, mindent tudnom kell Horváth Istvánról, Szent-Györgyiről, a Hamletről.

 

Igazából már nem tudom, hogy kezdődött ez a mánia. Azt tudom, hogy másodikos középiskolás koromban meghamisítottam egy orvosi igazolást, így nem mentem iskolába, mert nekem akkor késztetésem volt elolvasni Alexandre Dumas Bragelonne vicomte című regényfolyamát, ami azért tizenöt kötet. Tantestületi megrovás lett a vége. Még jó, hogy nem rúgtak ki!

 

Mostanában újra felfedezek…. Nem könyveket, hanem írókat. Annak idején lenyomták a klasszikusokat az iskolában a torkunkon, ült a gyomrunkban Tolsztoj, Thomas Mann és Roger Martin du Gard is. Később kiengedett ez a görcs, de A Thibault család sokáig feldolgozhatatlan volt számomra. Egyszerűen nem voltam, vagy talán nem voltunk még érettek rá. Viszont most került a kezembe Roger Martin du Gard Vén Európa című bravúros kis könyve, amely egy francia postás egy napjának története, valamikor az első világháború után, a hajnali postavonattól az esti vonatig. Amíg kiviszi és összeszedi a leveleket, megismerjük azon emberek egy napjának történetét, akik egy nagyon szegény faluban élnek, és a haszonért, a hatalomért titkolóznak, kiteregetik a családi szennyest, és megzsarolják egymást.

 

Akár Magyarországon is játszódhatott volna a történet. Akár Móricz is írhatta volna…, és változott valami száz év alatt ott és itt?

 

Roger Martin du Gard Vén Franciaország című kisregénye – amely Vén Európa címmel is megjelent –a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.