Egy személy – egy könyv: Jászay Tamás egy kezébe nyomott könyvről

A Somogyi-könyvtár sorozatában az SZTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa, a Revizor – a kritikai portál főszerkesztője Jonathan Franzen Javítások című regényét ajánlja.
Szegedi Tükör

2022. május 08. 15:22

Egy személy – egy könyv: Jászay
Tamás egy kezébe nyomott könyvről

A könyv nekem gyerekkorom óta olyan, mint a levegő: folyton körbevesz, és vallom, hogy nélküle nincs értelme az életnek. Nem tudom már, Jonathan Franzen Javítások című kötetét ki nyomta a kezembe azzal, hogy ez nekem tetszeni fog, de ezúton is köszönöm neki. Az amerikai vidéki középosztály nyomorával majd’ ezer oldalon át ismerkedni csodálatos kaland volt. Emlékszem, amikor olvastam, épp Amerikába, egy isten háta mögötti egyetemi kisvárosba vetett a jósorsom: az ingerszegény közegben három héten át fürkésztem futás közben, az utcán vagy a kávézóban szembejövő alakokat, és magamat szórakoztatva azonosítottam őket a regény lapjain megjelenő család tagjaival.

 

Nem volt kérdés, hogy a többi vaskos Franzent is megjelenés után azonnal el kell olvasnom. Az amerikai családregény műfajának nagymestere Javítások című regényében a törzsolvasóinak ismerős húrokat penget. Jelen van a szex, drog, rock 'n' roll szentháromsága, különösen az utóbbi, már ha a műfaj dühét, elégedetlenségét, világgal való csökönyös szembenállását vesszük alapul.

 

Titkok és hazugságok hálózzák be a lelkész apa és közvetlen környezete mindennapjait: mind meg akarnak szabadulni valamilyen tehertől, és ennek érdekében bármire, mindenre hajlandóak. A monumentális túra első lépései mögött ott húzódnak a keresztény hit kérdései, a személyes szabadság határai, a háború etikai problémái, és mint Franzennél mindig, a világba vetett magányos én kétségbeesett útkeresése és szorongása. Egy trilógia nyitó dupla kötetéről lévén szó, akárhogy is, folyt. köv.

 

Jonathan Franzen Javítások című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.