Egy személy – egy könyv: Márok Attila a Páternosztert ajánlja

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a képregényalkotó, reklámgrafikus Orosz István regényét ajánlja. Márok Attila első képregényével, a Toldi – A malomkő árnyéka című képregénykötettel a 14. Szegedi Képregényfesztiválon mutatkozott be. Legutóbbi olvasmányélménye egy képzőművész nagyregénye, ami a Helikon Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg.
Szegedi Tükör

2022. december 11. 10:48

Egy személy – egy könyv: Márok
Attila a Páternosztert ajánlja

1993-ban, tizenévesen, izzadtan, fociszerelésben egyenesen a szegedi Szent György téri focipályáról rohantunk megnézni Orosz István Vigyázat, lépcső! című kiállításának megnyitóját a Zárda utcában található Impala Ház galériában. (Az akkori focicsapat még megvan és aktív, de a galéria már nem létezik.) Azóta követem képzőművészeti pályáját, és már egy ideje az írói, szépírói munkáira is érdemes odafigyelni. Orosz István (nemzetközi hírű, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, író) grafikusként többek között az optikai illúziók, geometriai paradoxonok és anamorfózisok mestere. A kettős (vagy több) jelentésű ábrák tér- és nézőpontváltásai a szemlélő fejében történnek meg. Nyugtalanító ellentmondásosságának köszönhetően a valóság érzékelése így bizonytalanná válik.

 

Ez igaz a Páternoszter című regényére is. A kötet eseményeinek koincidenciáiból, azaz látszólagos ok nélküli egybeeséseiből őrületesen abszurd jelenetek bontakoznak ki. A tényirodalom és a szépirodalom eszközeit egyaránt felhasználó, több idősíkon és történetszálon mozgó, izgalmas képzőművészeti, kultúrtörténeti, politikatörténeti oknyomozás. Mária, aki a rendszerváltás utáni eseményekről spanyol lapoknak tudósító újságíró és Emil, a festőművész, rajztanár egy 1953-ban – a Rákosi-korszak idején – készült kihallgatási jegyzőkönyv alapján szövevényes, rejtélyekkel teli nyomozásba kezdenek. Az Államvédelmi Hatóság egyik kihallgató tisztje azt próbálja kideríteni, hogy miért lassítottak le egy bizonyos örökmozgót (páternoszter, ciklikus személyfelvonó), és Rákosi 61. születésnapján milyen akcióra, merényletre készültek fiatal képzőművészek az örökmozgó fülkéiben elhelyezett, egymás után jövő, körbe-körbe járó művek bemutatása során.

 

A mű izgalmas krimi, családregény, valamint a rendszerváltozás után több mint 30 évvel ellentmondásos és groteszk történeteken keresztül a múlttal való szembenézést megkísérlő számvetés.

 

Orosz István Páternoszter című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.