Egy személy – egy könyv: Sikaláné Sánta Ildikó egy újraolvasásra váró regényt ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója Dragomán György Máglya című kötetére hívja fel a figyelmet.
Szegedi Tükör

2022. június 17. 14:42

Egy személy – egy könyv: Sikaláné
Sánta Ildikó egy újraolvasásra váró regényt ajánl

„Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Ha olyan az életünk, akkor nem érdemes élni. Ennyinek kell lenni.” 

 

(Dragomán György)

 

Olvasni jó. Az olvasás izgalmas, szórakoztató és abbahagyhatatlan. Ezt a felfedezést kisiskolás koromban tettem, amikor elkezdtem „falni” a könyveket! „Mindenevő” voltam, a meseregényektől a csíkos, pöttyös könyveken át az indiánregényekig mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került. És hogy abbahagyhatatlan, azt mi sem bizonyította jobban, mint a sok figyelmeztetés, amit azért kaptam, mert a tanítási órákon a pad alatt bújtam a könyveket. Középiskolás koromra a helyi könyvtár állandó olvasója lettem. Ennek ellenére nem könyvtárosi pályára készültem, de a magyar szak mellett végül mégis a könyvtár szakra felvételiztem.

 

Újraolvasó típus vagyok: vannak kötetek, amelyeket többször elolvasok, és mindig másként hatnak rám, változik a szereplőkhöz való érzelmi kötődésem, mellékszereplők válnak számomra főszereplőkké, míg a tényleges főszereplő egy lesz a sok karakter közül.

 

Dragomán György Máglya című regénye már ott sorakozik az újraolvasásra váró kötetek között. Varázslatos regény, amelyben a valóság és a mágikus történések között szinte észrevehetetlen a határ. Emma, a regény főszereplője egy 13 éves lány, aki szülei autóbalesete után árvaházba kerül, ám egyszer csak eljön érte soha nem látott nagymamája, és hazaviszi. Új környezet, új élet vár Emmára a boszorkányos nagymama mellett, aki minden apró praktikára, hétköznapi mágiára megtanítja az unokáját. Az új élet azonban nagyon sok elhallgatott titkot, árulást, besúgást is rejt, amelyek megismerése súlyos teherként nehezedik a lányra. Hogyan tud mindezzel megbirkózni egy, a diktatúra alól felszabadult történelmi közegben, ahol a gyűlölet és bosszú erősen jelen van a mindennapokban?

 

A legfájdalmasabb történeteket csak úgy szabad elmondani, hogy aki hallja, azt érezze, hogy vele történt meg, az ő története – mondja a nagymama az unokájának. És ezt érezzük végig a regény olvasása közben. Dragomán György regénye érzelmekkel teli, különös történet, amelyhez érdemes újra és újra visszatérni. Legalább naponta fél órára.

 

Dragomán György Máglya című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.