Egy tengerben megfürdetett kép is látható az elfeledett szegedi festő emlékkiállításán a Fekete házban

Joachim Ferenc hatvan alkotásából nyílt kiállítás péntek délután a Fekete házban. A száznegyven éve született művészt a „holdfény impresszionistájának” is nevezik különleges, éjszakai fényeket megjelenítő stílusa miatt.
Rafai Gábor

2022. március 18. 20:32

Egy tengerben
megfürdetett kép is látható az elfeledett szegedi festő emlékkiállításán a Fekete
házban

Joachim Ferenc a századelő magyar festészetének egyik felfedezésre váró, különleges képviselője.

 

A küzdelmes életű festőt elsősorban szülővárosában, Szegeden tartották számon, azonban sokat élt és állított ki Budapesten, illetve különböző európai városokban is. Ösztöndíjasként élt Párizsban, ahol jó barátságot kötött Czóbel Bélával is. Joachimot elsősorban az impresszionizmus világa varázsolta el: azon belül is a leszálló éjszaka különleges optikai világa. Ő maga „esthangulatnak” nevezte ezt az átmeneti napszakot.

 

– Annyira bele tudott feledkezni az alkotásba, hogy nem vette észre, jön a dagály, ami elragadta őt és megfürdette a készülő festményét is – árult el egy legendás történetet a festő életéről Rieder Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora a megnyitón megjelent közönségnek, akik zsúfolásig megtöltötték a kiállítóház három termét.

 

 

Az Esthangulat Cap Martinben című legendás festmény csak egy a sok közül, amelyeken az este hangulatát igyekezett megörökíteni a művész.

 

– Joachim Ferenc nem a naplementét, az aranyhidat festette meg, hanem az éjszakát, a hold képét, az ezüsthidat. Ezért nevezzük őt a holdfény impresszionistájának – mondta megnyitójában Rieder Gábor.

 

Fogas Ottó múzeumigazgató műhelytitkokat is elárult arról, milyen nehéz és időigényes egy ilyen kiállítást megszervezni.

 

– A Móra-múzeum tulajdonában korábban is volt már tizenkilenc Joachim-festmény, amelyeket Szabó Tamás restaurátor művész állított helyre a tárlatra. Öt évvel ezelőtt megkeresett a festő Bostonban élő unokája, Porkoláb Miklós, aki szeretett volna egy kiállítással emléket állítani nagyapjának. Így állt össze végül a Móra-múzeumban, a Nemzeti Galériában, a leszármazottaknál és a magángyűjtőknél található alkotásokból a hatvan képes tárlat.

 

 

A megnyitón megjelent, igaz csak az internet segítségével Porkoláb Miklós is, aki a világhálón keresztül megígérte, áprilisban személyesen is eljön Szegedre, hogy megnézze nagyapja emlékkiállítását.

 

A művész munkássága előtt tisztelgő tárlaton különleges éjszakai és tengeri tájképek, virágzó fákat ábrázoló festmények, portrék és enteriőrfestmények egyaránt láthatók.

 

A tárlathoz bevezetőt mondott Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Közreműködött Varga Laura fuvolaművész.

 

A Joachim – A holdfény impresszionistája című kiállítás június 26-áig látható naponta 10 és 18 óra között a Fekete házban.