Egyre több magyar nyugdíjasnak rossz az egészsége

Sokan szoronganak, és egyre többet költenek gyógyszerre. Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben élnek a legjobb egészségnek örvendő nyugdíjasok.
Kékes Viktória

2023. március 20. 10:01

Egyre több magyar nyugdíjasnak rossz az egészsége

Amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban a rossz egészségi állapota, az arányuk 2023-ban csaknem 20 százalékra nőtt – derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik magyar nyugdíjasnak jelent komoly gondot az egészsége.

 

Ráadásul az idősek több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az elmúlt egy évben és 33 százalékuk további egészségromlásra számít 2023-ban. 

 

A mentális egészséggel kapcsolatban is szembeötlő a változás: kevesebben érzik úgy, hogy nem okoz nekik gondot megbirkózni a napi teendőkkel, érzelmeikkel, nehézségeikkel. Minden ötödik válaszadó gyakrabban szorong, és minden hetedik kimerültebbnek, fásultabbnak, erőtlenebbnek érzi magát. 

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok az elmúlt egy év során többségében ugyanannyi gyógyszert szedtek, mint korábban. 

 

Ennek ellenére 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

 

A gyógyszerköltség nagy anyagi megterhelést jelentett az utóbbi évben a nyugdíjasok számára, ami az egészségüket is jelentősen befolyásolta:

 

„A gyógyszereimet alig tudom kiváltani az alacsony rokkantnyugdíjból! Örülök, ha élelmiszert tudok venni”. – mondta egyikük.

 

A válaszadók alapján a lap területi megoszlást is publikált. E szerint Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben a legjobb a magyar nyugdíjasok egészsége, míg a legrosszabb adatokat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben jegyezték fel.