Egyszerűen egy ügyről: műbalhé a Tiszavirág körül – Garai Szakács László jegyzete

Szegedi legyen a talpán, aki követni tudja, hogy a város új uszodája, a Tiszavirág, mikor és kinek köszönhetően zárt be, majd nyitott ki. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Garai Szakács László

2023. január 19. 12:25

Egyszerűen egy ügyről: műbalhé a Tiszavirág körül – Garai Szakács László jegyzete

A cikkekben és a politikusok nyilatkozataiban röpködnek a milliárdok és a vádaskodások, amitől az egész uszodaügy valami bonyolult pénzügyi-politikai játszmának tűnik, pedig valójában rettentő egyszerű az egész. Öt pontban el tudom magyarázni úgy, hogy mindenki értse:

  1. A magyar kormány kötött egy olyan előnytelen megállapodást Oroszországgal, aminek következtében nálunk még akkor is kiugróan drága a gáz, amikor Európában már a háború előtti árakon lehet hozzájutni.
  2. A kormány ezért kiadta parancsba az önkormányzatoknak, hogy csökkentsék a rezsijüket és zárják be az intézményeiket, ha egy forintot is vissza akarnak kapni az elmúlt években tőlük elvett pénzből. Ez az az intézkedési terv, amit Szeged közgyűlése októberben elfogadott. Ezért zárt be a Tiszavirág uszoda is Szegeden, több más intézménnyel együtt.
  3. Amikor a városok eleget tettek a kérésnek, rájuk eresztették a kormánypárti sajtót, Szegeden is születtek cikkek arról milyen nehéz helyzetbe kerültek a sportegyesületek (ami igaz), és ezért a városvezetést tették felelőssé (ami nem igaz, lásd első két pont).
  4. Ami egy városnak jelentős költség, az az államnak aprópénz. A Fideszben ezért központilag eldöntötték, állami forrásból hozzájárulnak a saját utasításaik miatt bezárt intézmények újbóli megnyitásához, és úgy csinálnak, mintha ők mentenék meg az uszodákat.
  5. Így esett, hogy Mihálffy Béla egyik nap még az Etelka soron állva szidalmazta az önkormányzatot azért, mert zárva van az uszoda, majd másnap bejelentették, hogy a kormány pénzt ad a működtetésére.

 

Ezt a kis színjátékot a Fidesz eljátszotta Pécsen, Miskolcon, és számos másik városban is. Műbalhé az egész, a kormány először a saját hibájából bajt okozott – lásd gázszerződés –, majd bezárásokra kényszerítette az önkormányzatokat, hogy aztán a helyi képviselői hősként oldják meg a helyzetet – legalábbis látszólag! Hiszen a Tiszavirág esetében egy havi működési költséget adtak negyedévre. És az igazi problémát nem oldották meg, a települések rezsiköltségei a tavalyi évhez képest többszörösére nőttek, a kormány pedig idén még több pénzt vesz el tőlük.

 

Elég ijesztő, hogy ebben a súlyos válságban ilyen műbalhék szervezésével tölti az idejét a Fidesz ahelyett, hogy kezelni próbálná a helyzetet. Az meg mérhetetlenül elszomorít, hogy olyan képviselőnk van Mihálffy Béla személyében, aki önálló gondolat és politika híján kiáll és felmondja a Rogánék által megírt hazugságokat. Akkor is ha azzal árt a városnak és félrevezeti a szegedieket.

Címlapon

mutasd mind