Élesednek a harcok a zaporizzsjai atomerőműnél

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 29-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 29. 23:18

Élesednek a harcok a zaporizzsjai
atomerőműnél

Mikolajiv lakókörzeteit lőtték az oroszok, újra vannak civil halálos áldozatok

Két civil vesztette életét és tizenegyen sebesültek meg – közölte Vitalij Kim megyei kormányzó a Telegramon. Hétfő délután robbanások sorozata hallatszott Mikolajiv és a szomszédos Herszon megyében, a hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a megszállt területek, különösen a déli megyék lakosait arra kérik, hogy a lehető leggyorsabban evakuáljanak vagy keressenek menedéket, ahol kivárják a harcok elcsitulását. Szavai szerint az Oroszország által megszállt ukrajnai területeken a harci események alakulása „most nagyon erőteljes, a helyzet dinamikusan változik”.

 

A herszoni régió megyei tanácsa szintén figyelmeztette a lakosságot, hogy maradjon közel a biztonságos helyekhez, készletezzen élelmiszerből és ivóvízből, és ellenőrizze az elsősegély-készleteket. Hangsúlyozták: ha van a közelben orosz katonai létesítmény, mielőbb költözzenek távolabb.

 

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója közben arra szólította fel a politikusokat és a közvélemény formálóit, hogy ne tegyenek „elhamarkodott, hangos” bejelentéseket az ukrán erők ellentámadásairól, hanem várják meg a hatóságok, illetve a hadsereg hivatalos közlését.

 

Nemzetközi szakértői delegáció méri fel a helyzetet a zaporizzsjai atomerőműnél

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő megerősítette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége elmegy Kijevbe, és felkeresi az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőművet. Szavai szerint a NAÜ az ukrán kormány meghívására állított össze küldöttséget, amelyben tizennégy nemzetközi szakértő kapott helyet. A missziót Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vezeti. Kiemelte, hogy a küldöttség az ukrán kormány által ellenőrzött területről éri el az atomerőműnek otthont adó Enerhodart. A misszió várhatóan a következő napokban kezdi meg munkáját a nukleáris létesítményben, és három feladatra összpontosít: fizikai védelemre, nukleáris biztonságra és a radioaktív anyagok kiszabadulásának megakadályozására vonatkozó garanciákra.

 

– Ukrajna álláspontja egyértelmű: a zaporozsjei atomerőmű orosz csapatok általi megszállása, valamint az, hogy nagy mennyiségű katonai felszerelést és lőszert vittek be a területére, minden nemzetközi szabályt sért, rendkívüli veszélynek teszi ki az atomerőművet – mondta Nyikolenko. Hozzátette: az ukrán külügyminisztérium elvárja, hogy a NAÜ komoly szerepet vállaljon az atomerőmű demilitarizálásában.

 

Lelőtt egy ukrán drónt Oroszország a zaporizzsjai atomerőműnél

Csapásmérő drónnal kísérelték meg vasárnap megtámadni az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőművet – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint kézifegyverekkel sikerült lelőni a drónt, ami az 1. számú speciális épület tetejére zuhant, amelyben amerikai eredetű nukleáris fűtőanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. Mint mondta, ezzel súlyos károkat és áldozatokat sikerült elkerülni.

 

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megyének a megszálló erők által kinevezett közigazgatásának vezetője hétfőn a Pervij Kanal televíziónak elmondta, hogy a lelőtt szerkezet egy amerikai gyártmányú kamikaze drón volt. Balickij szerint robbanótöltete a tetőbe csapódva felrobbant, de nagyobb kárt nem okozott.

 

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Telegramon hétfő délután arról számolt be, hogy a fűtőanyagot tároló 1. épület tetejét ukrán belövés szakította be. Állítása szerint a lövést egy amerikai gyártmányú M777-es tarackból adták le. A sugárzás szintje normális maradt.

 

Európa Tanács: aggasztó az erőszakos eltűnések száma Ukrajnában

Dunja Mijatović az Európa Tanács emberi jogi biztosa az erőszakos eltűnések áldozatainak augusztus 30-i világnapja alkalmából közzétett sajtóközleményében felhívta a figyelmet: a jelentések szerint az orosz erők ukrán civileket, helyi tisztviselőket, újságírókat és emberi jogi aktivistákat raboltak el és tartottak fogva, visszavonulásuk után nem derült ki, mi lett velük és hol vannak.

 

– Minden, Ukrajnában eltűntnek nyilvánított személyt meg kell találni, és szabadon kell engedni. Az erőszakos eltűnések minden esetét megfelelően ki kell vizsgálni, és a felelősöket meg kell büntetni – húzta alá a strasbourgi szervezet vezetője.

 

Véleménye szerint, az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy az erőszakos eltűnések általában hosszú távú problémává válnak, ami óriási szenvedést okoz az áldozatok hozzátartozóinak, és sérti emberi jogaikat. – A családoknak joguk van tudni hozzátartozóik sorsáról, és a társadalom egészének is joga van tudni az igazságot ezekről az eseményekről.

Címlapon

mutasd mind