Élet tizenkét másodpercben, elég volt: Portugália–Magyarország 30–31 (15–14)

59:48-nál időt kért Magyarország, döntetlennél: Máthé Dominik lett kijelölve. Végrehajtotta.
Garai Szakács László

2022. január 16. 19:41

Élet tizenkét másodpercben, elég
volt: Portugália–Magyarország 30–31 (15–14)

Portugália–Magyarország 30–31 (15–14)

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 2. játéknap, Budapest, MVM Dome. Vezette: Václav Horáček, Jiří Novotný (csehek).

Portugália: Gaspar, Capdeville – Duarte 2, Iturizza 3, Miguel Martins 5, Hernandez, Silva 5, Salina 3, Rocha, Branquinho, Cavalcanti 1, Areia 5, Alves 1, Fernandes 4, Salvador, Magalhaes 1. Szövetségi kapitány: Paulo Pereira.

Magyarország: Mikler, Székely – Sipos, Topic 3, Bóka 3, Ligetvári, Rosta 1, Máthé 8, Pedro Rodriguez 2, Bánhidi, Bujdosó, Szita 4, Ancsin 2, Bodó 1, Lékai 6, Hanusz 1. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Hétméteresek: 5/5, illetve 6/5.

Kiállítások: 12 perc, illetve 12 perc.

Piros lap: Iturizza (60.).

 

 

A magyar válogatott húszfős keretéből ezúttal is Győri Mátyás, Borbély Ádám, Sunajko Stefan és Nagy Bence maradt ki. A bokasérüléssel bajlódó Bánhidi Bence bekerült a csapatba, de egy másodpercet sem játszott.

 

A hollandokkal szembeni csalódást keltő vereség után ezúttal is rosszul kezdtük a találkozót a 0–3 után, csaknem öt perc elteltével lőttük az első gólt. Tíz perc után megnyugodott, és támadásban, védekezésben, illetve kapusteljesítményben is javult, egy 6–1-es sorozatot csináltunk, és negyed óra elteltével először vezettünk az Eb-n, 7–6-ra.

 

 

Topic Petar és Rosta Miklós remekül helyettesítette Bánhidit, és lendületben voltunk, ez csakhamar megtört a kiállítások és a videós visszajátszások miatt. A portugálok egyenlítettek, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért (végre! – a szerk.). Az ellenfél tudatosan lassította a játékot, és mivel az utolsó bő öt percben ötször is betalált, a szünetben ismét vezetett.

 

 

A második felvonásban már Székely Márton állt a magyar kapuban, és mivel tizenhárom perc alatt öt lövést is védett, a csapat újra ellépett két góllal, 23–21. A portugálok dolgát védekezésben némileg megkönnyítette, hogy szélsőjátékunk nem nagyon volt. Migeul Martinsék újabb egyenlítése után Lékai Máté helyett immár Hanusz Egon irányításával egy 4–1-es sorozattal megléptünk.

 

 

Hat perccel a vége előtt Gulyás István időt kért, ám a folytatásban az elrontott magyar támadásokat kihasználva Portugália megint egyenlített, 28–28. Az utolsó percre maradt a döntés:

  • Lékai hétméteresből,
  • Daymaro Salina akcióból volt eredményes.

 

Szerencsére tizenkét másodperccel a vége előtt időt kért Gulyás, hallhattuk, hogy Máthé Dominik lett kijelölve, öt másodperccel a vége előtt a bal alsóba bombázott, ezzel beállítva a 31–30-as végeredményt.

A két csapat nyolcadik egymás elleni mérkőzésén két vereség mellett hatodszor győztünk.

 

A győzelem azt jelenti, továbbjuthat a magyar válogatott a csoportjából.

 

Kedden hattól, ha nyernek Miklerék Izland ellen is, biztos, hogy továbbjutnak.