Elfogytak a bohócdoktorok, de gyorsan jött helyettük sok másik

Tizenöten kaptak csütörtökön oklevelet bohócdoktorságból, Kecskeméten a kórházban lesz rövidesen a főpróbájuk.
Szlavkovits Rita

2023. március 30. 19:24

Elfogytak a bohócdoktorok, de gyorsan
jött helyettük sok másik

Másfél évtizede járják a bohócdoktorok a kórházak gyermekosztályait, a csapatot a Karitáció Egészségügyi Szociális és Kulturális Alapítvány szervezi. Rendre sok egyetemista önkénteskedik a csapatban, akik ugyan nagyon lelkesek, de az egyetem elvégzése után a legtöbben elköltöznek a Szegedről, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról. Az utóbbi időben is úgy alakult már, hogy összesen maradtak hárman-négyen. Már korábban eldöntötték, hogy indítanak egy képzést, hogy feltöltsék új tagokkal a csapatot, ezt a COVID hátráltatta, mert a szervező Gere Anikó Mónika és munkatársai is úgy gondolták, hogy egy összeszokott csapatot kell összehozni, így az online képzés nem igazán lenne hatékony.

 

„Egy bohócdoktor, nem bohócdoktor. Minimum ketten kellenek a kórházi osztályokon fekvők megnevettetésére.”

 

 

Így most februárban tudták elindítani a négyhetes képzést. A kurzusra ötvenen jelentkeztek, kétszer annyian, mint ahány főre tudták volna biztosítani a képzést. A tanulást mentális előszűrések előzték meg, ezzel is fogyatkozott a kurzus résztvevőinek száma, végül tizenöten jutottak el a képzésre. A most oklevelet átvevő bohócdoktorok között most kevesebb a diák, inkább a fiatalos idősebbek jelentkeztek. Éva a Belvárosi Moziban, egy más típusú rendezvényen debütál, már oklevéllel a zsebében fog ott gyermekekkel foglalkozni. Ahogy Éva elmondta, a családban a gyerekek már kirepültek, de már az unokák is lassan felnőnek, és mindenképpen szerette volna értelmes dolgokkal tölteni a szabadidejét, a bohócdoktor képzésre egy ismerőse révén talált rá. Hetente két alkalommal tartották a pszichológiai, lufi hajtogató és más fogások oktatását, most, csütörtökön kapták meg az okleveleiket. 

 

Legközelebb Kecskeméten vidítják a gyerekeket, de a „jogosítványuk” Szentesre, Bajára, Hódmezővásárhelyre is szól, természetesen Szegeden kívül.