Elképzelhető, hogy orosz rakétára kilőtt ukrán rakéta találta el Lengyelországot

Eddig ezeket tudjuk az ukrán–lengyel határ közelében, a lengyelországi Przewodównál történt rakétabecsapódásról.
Cservenák Zoltán

2022. november 16. 06:50

Elképzelhető, hogy orosz rakétára kilőtt ukrán rakéta találta el Lengyelországot

Az AP hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az első megállapítások szerint a Lengyelországot eltaláló rakétát ukrán erők lőtték ki egy Ukrajna területére irányított orosz rakétára.

 

A lengyel külügyminisztérium eredetileg Oroszországból származónak minősítette a rakétát, de The Guardian azt írja, ez akár az Ukrajna birtokában lévő S-300-as föld-levegő rakéta is lehet.

 

Korábban Joe Bident megkérdezték, hogy a rakétát Oroszországból lőtték-e ki, amire az amerikai elnök azt válaszolta: 

 

„vannak olyan előzetes információk, amik ezt cáfolják. Nem tudunk biztosat mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk, de a pályáját tekintve nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki”.

 

Przewodów nagyjából 6 kilométerre található az ukrán határtól (forrás: ABC)

 

Egy NATO-gép lekövethette a rakéta útvonalát

A lengyel légtér felett kedden repülő NATO-repülőgép követhette a területén landolt rakétát – közölte a szövetség katonai tisztviselője a CNN-nel. Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, a rakéta radarnyomait tartalmazó információkat a NATO-vezetés és Lengyelország rendelkezésére bocsátották.

 

A kedden Lengyelország felett járőröző repülő az ukrajnai eseményeket figyelte. A NATO repülőgépei az orosz invázió kezdete óta rendszeres megfigyelést végeznek Ukrajna környékén.

 

Ukraine Weapons Tracker: ukrán rakéta csapódhatott Lengyelországba

Az egyik legismertebb, az ukrán harci cselekményeket és fegyvereket a háború kezdete óta megbízhatóan követő Twitter-oldal szerint is az ukrán hadseregé a becsapódott rakéta. Azt írják:

 

„elemeztük a rendelkezésre álló fényképeket a töredékekről, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek az S-300 AD rendszer 5V55 sorozatú rakétájának 48D6 motorjához tartoznak – ez ukrán”.

 

Elítélték az oroszok keddi ukrajnai rakétatámadásait

A NATO és a G7 vezetői elítélték Oroszország Ukrajna elleni „barbár rakétatámadásait” a korábban Balin tartott rendkívüli értekezlet után.

 

Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetői a G20-csúcstalálkozó alkalmával találkoztak, és a következő nyilatkozatot tették közzé:

 

„Elítéljük azokat a barbár rakétatámadásokat, amiket Oroszország kedden ukrán városok és polgári infrastruktúra ellen követett el. Megbeszéltük a robbanást, amely Lengyelország keleti részén, az ukrán határ közelében történt. Teljes támogatásunkat és segítségünket ajánljuk a Lengyelországban folyó nyomozáshoz. Megállapodunk, hogy a vizsgálat előrehaladtával szoros kapcsolatban maradunk a megfelelő további lépések meghatározása érdekében. Megerősítjük állhatatos támogatásunkat Ukrajnának és az ukrán népnek a folyamatos orosz agresszióval szemben, valamint továbbra is készen állunk arra, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot az ukrán közösségek elleni arcátlan támadásaiért.”

 

Ezt mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi incidensről és a Barátság-kőolajvezeték leállásáról este

A honvédelmi miniszter tájékoztatója a védelmi tanács ülése után az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeiről. Érdekesség, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf az esti nyilatkozatában „támadásnak” nevezte a lengyelországi estet.