Energetikai szakértő: Húsz fokra fűtöm a lakást, és át fogok csúszni a luxuskategóriába?!

Átgondolatlan – így jellemezte Holoda Attila azt, hogy az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért. Szerinte egy nem luxus körülmények között élő család is könnyen válhat nagyfogyasztóvá.
Gyurcsik Dóra

2022. július 17. 18:45

Energetikai szakértő: Húsz fokra
fűtöm a lakást, és át fogok csúszni a luxuskategóriába?!

A legidegesítőbb az egészben a bizonytalanság, ugyanis még mindig nem lehet tudni, hogyan is számolják majd az elfogyasztott áram utáni kilowattórát, illetve a gáz után az elhasznált köbmétert. A szegediek azt mondják, mindenkit érint a döntés valójában és minden drágulni fog. Van aki szerint le kell mondaniuk bizonyos dolgokról, hogy ki tudják fizetni a számláikat.

 

Holoda Attila energetikai szakértő arról beszélt a Szegedi Híradónak, legalább a lakosság fele, de könnyen lehet, hogy nyolcvan százaléka átcsúszik majd abba a kategóriába, akinek piaci áron is fizetnie kell majd a gázt és az áramot. Holoda szerint értelmezhetetlen például a szabadpiaci ár is, ugyanis jelenleg legalább tizenhatféle ilyen ár létezik, áradásul ezek közül nem egy-egy napon belül is változik. Ráadásul a szolgáltatók több forrásból, többféle áron szerzik be az energiát.

 

– Soha nem volt még egyetlen lakossági réteg sem a szabadpiacon. 1990 óta szabályozott a lakosság számára biztosított energiaár. Miért? Mert a magyar lakosság jövedelmi viszonya a béka fenekénél lejjebb van – mondta Holoda Attila.

 

A szakértők jelentős része azt is hangsúlyozza, nem az orosz–ukrán háború az oka az emelkedő energiaárakat, hiszen a növekedés még tavaly ősszel kezdődött. Már akkor látható volt, a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában nem tartható fenn. Ezért is mondja azt az ellenzék, hogy az Orbán-kormány hazudott a választás előtt az embereknek.

Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője is hangsúlyozta, ez szép lassan bebizonyosodik és az is, hogy a kormány képtelen kezelni a jelenleg gazdasági és energetikai helyzetet.

 

– Az is beigazolódik, hogy ez a kormány átgondolatlan döntéseket hoz, és nem látjuk, hol a vége – mondta Szabó Sándor. Mihálik Edvin, Szeged Zöld város tanácsnoka szerint is a mostani kormányzati döntések azokat fogják sújtani, akik most is kevés fizetésből, kevés nyugdíjból élnek, és a lakásuk energiahatékonysága nagyon alacsony. Ezeknek az embereknek segítséget kellene nyújtani, de a kormány nem ezt teszi,

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összeállítását!