Este medárdozhat egyet az időjárás

De ha le is szakad az ég, akkor sem esik negyven napig.
Garai Szakács László

2022. június 08. 06:53

Este medárdozhat egyet az időjárás

Igen, babonás nap van, meteorológiai szempontból. De a mára érvényes népi megfigyelés egy ideje nem jön be – az eső felől nézve. Arra többször volt példa, hogy szárazság volt, de hiába esett az eső akár ernyedetlenül is június 8-án, negyven napos esőzés akkor sem volt, évtizedek óta. És valószínűleg idén sem lesz, és ehhez még csak jósnak sem kell lenni.

 

És nem azért, mert ha el is kezd ömleni az eső Szegeden, akkor az valószínűleg csak sötétedés környékére várható. Ma is napos, felhős idő lesz napközben, a délután közepén lesz egy „kísérleti zápor” három óra körül, de egyáltalán nem biztos, hogy akkor elered. Rendesebb esőre valószínűleg estelőig várni kell, az viszont egészen biztos(nak tűnik) a mostani meteorológiai modellek alapján, hogy esőben alszunk el, sőt, holnap arra is kelünk, sőt, másodszor, egész nap eshet is. De az még arrébb van, addig még alakulhatnak a ciklonok.

 

A levegő ma reggel már húsz fok volt, innen melegszik még huszonhatig, éjszakára tizenkilencre hűl le. A szél dél-délkeleten kezd, délnyugatig forog el, nem fúj viharosan, de jellemzően délelőtt azért érezni fogjuk.

 

A levegőminőségre ma sem lehet panasz, a pollenekre meg mindig panasz van, joggal. Bejelentkeztek a ciprus- és tiszafafélék is, tizenháromféle allergén növény szórja most a magvait.

 

 

Óvatosságból elteheti az esernyőt, esőkabátot, de tényleg csak estefelé lesz, lehet ezekre szükség.