Ez így már korszakos magyar válogatott: Németország–Magyarország 0–1 (0–1)

Dárdai Pál idején védekeztünk így, mint Marco Rossival, aki hibátlanul helyezi el a posztok legjobbjait a csapatban, és most már a támadójátékunk is tudatos, átgondolt.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 23. 23:03

Ez így már korszakos magyar válogatott: Németország–Magyarország 0–1 (0–1)

A wolverhamptoni csoda után itt a lipcsei csoda: Magyarország 1–0-ra legyőzte Németországot Lipcsében Szalai Ádám reflexszerű, zseniális sarkazós góljával, ami már biztosan bevonul a magyar labdarúgás történetének legszebb pillanatai közé.

 

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel adóztak az egy hónapja elhunyt világbajnoki ezüst- és bronzérmes Uwe Seeler emléke előtt.

 

A magyar csapat kifejezetten bátran kezdett, ahogy júniusban, úgy ezúttal sem volt megilletődve az esélyesebb riválisával szemben, a labdaszerzések után bátran megindult előre. Néhány perc után a hazaiak egyértelműen átvették az irányítást, de hiába birtokolták többet a labdát, a magyarok szokásos, szervezett védekezésén nem találtak rést. Az újonc Kerkez mind védekezésben, mind támadásban agilisen futballozott, éppen az egyik bal oldali megindulása eredményezett egy szögletet, amit követően a búcsúzó Szalai Ádám pályafutása talán legszebb gólját szerezte a címeres mezben.

 

A 17. percben Szoboszlai bal oldali szögletét követően a rövid oldal felé futó Szalai Ádám pazar mozdulattal, sarokkal továbbította a labdát a bal sarokba (0–1).

 

 

A magyar vezetés egyértelműen megtörte a németek lendületét, jó néhány perc kellett nekik, mire ismét fölényben futballoztak, de ez ismét meddőnek bizonyult, mert a magyar védelem hibátlanul játszott, nem hagyott területet a hazai támadóknak, így Gulácsinak még annyi dolga sem volt, hogy a beadásokat lehúzza a levegőből. A 35. percben kissé feszültté vált a hangulat, miután egy jobb oldali magyar szöglet előtt az éppen Lipcsében futballozó Szoboszlai Dominikot megdobálták papírgalacsinokkal. 

Szalai Ádám (9) fantasztikus gólt lőtt

 

A magyar szervezettségről mindent elárul, hogy Gulácsinak az első és egyetlen védeni valója a 40. percben volt, amikor Müller középre tartó fejesét ölelte magához.

 

A második félidő hasonló mederben kezdődött, mint ahogy az első abbamaradt. Az egyik magyar akciónál viszont Nagy Ádámot megütötték, a Pisa középpályása földön maradt, a létszámfölényt kihasználva pedig a németek végigrohantak a pályán, ám Gulácsi az első bravúrjával megakadályozta az egyenlítést.

Az újonc Kerkez Milos hosszú távon is nagy értéke lehet a magyar válogatottnak

Az első komoly német helyzet egy csapásra megváltoztatta az összképet, a hazaiak ezt követően kifejezetten veszélyes akciókat vezettek, de csak lesgólig jutottak. Marco Rossi csapata a 60. percre rendezte a sorait, majd amikor az olasz szakvezető lecserélte Szalai Ádámot, a több mint kétezer magyar szurkoló a csapatkapitány nevét skandálta.

 

Nem sokkal beállítása után Ádám Martin lövését hárította ter Stegen, ezt követően az utolsó negyedórában viszont a magyarok leginkább már csak a rombolásra és a védekezésre összpontosítottak a minimális előny megőrzése érdekében. A németek rendületlenül támadtak, ekkor már komoly nyomás volt a magyar kapun, de azért igazi helyzetig alig jutottak a hazaiak. A meccs lehetőségét egy kontra végén Kleinheisler puskázta el. 

 

A magyarok hősiesen és önfeláldozóan védekezve megóvták kapujukat a góltól, így újabb bombameglepetést okozva Lipcséből is elhozták a három pontot, melynek nyomán a vendégszurkolóktól zengett a Red Bull Aréna.

A végén azért volt néhány nehéz pillanat (fotók: MTI/Illyés Tibor)

 

Győzelmével a magyar válogatott az A csoport 1. helyén áll 10 ponttal a Nemzetek Ligájában. A csoportban Olaszország a második 8 ponttal, így hétfőn a Puskás Arénában a magyar–olaszon a két válogatott eldönti, ki nyeri a csoportot, és ki vehet részt a Nemzetek Ligája négyes döntőjében. Németországi győzelmével a magyar válogatott az utolsó forduló eredményeitől függetlenül kiharcolta a bennmaradást az A csoportban, ennek köszönhetően jövőre is a legjobbak között játszhat. Ha a magyar válogatott megnyeri a csoportját, első kalapból sorsolják majd a következő Európai-bajnoki selejtezőre, ami nagy segítség lehet a 2024-es németországi kontinenstornára való kijutásban.

 

Korszakos csapat lett Dárdai, Storck és Rossi válogatottja

 

Nyugodtan kimondhatjuk azt is, hogy ha a 2014-ben induló Dárdai-korszaktól nézzük, akkor – egy kisebb, 2017-től 2018-ig tartó hanyatlást leszámítva – az elmúlt négy év magyar válogatottja agilitásban fokozatosan felnőtt a 80-as években látott Détári- Kiprich-, Nyilasi-, Esterházy-féle magyar nemzeti tizenegyhez. És ez még akkor is nagy dolog, ha azt a csapatot lényegében szétverték Irapuato miatt. Az, hogy az elmúlt évek magyar válogatottja később honnantól számít majd korszakosnak, most már tényleg csak a csapaton múlik. Ez akkor is igaz, ha a Nemzetek Ligája nem Európa-bajnokság és nem világbajnokság, hanem inkább egy előselejtező-sorozat, ami az UEFA-együtthatós számolgatást kiváltva arról dönt, melyik kalapból sorsolják a válogatottakat majd a két nagy torna selejtezőjére. És bár a nagy csapatok inkább csak a csoportkiesést akarják elkerülni, főként az A-csoportban, és inkább felkészülésre, gyakorlásra, összeszokásra, játékosok felhozására használják ezeket a meccseket,  főként a nagy tornák előtt, az angol–magyar, a magyar–angol és a német–magyar megmutatta: teljes harci díszbe öltözött, semennyire sem tartalékos topcsapatokat vert meg Marco Rossi válogatottja. Mindezt úgy, hogy a magyar tizenegy értéke papíron nagyjából a tizede az említett két klasszis csapatnak.