Ezek a borok nyerték a 26. Szegedi Borfesztivál borversenyét: egy édes bor lett Szeged Város Bora (frissítve)

Hétfőn este 18 órakor hirdették ki a borfesztivál legjobb borait a Széchenyi téren.
Kovács M. Norbert

2022. május 16. 19:46

Ezek a borok nyerték a 26. Szegedi Borfesztivál borversenyét: egy édes bor lett Szeged Város Bora (frissítve)

Hagyományosan minden Szegedi Borfesztivál része az a borverseny, aminek eredményeit a fesztivál első hétfőjén hirdetik ki. Ez most is így történt, miután a hétvégén hosszú és alapos kóstolások után a szakmai és társadalmi zsűri kiválasztotta a legjobbakat.

 

2022-ben, a 26. Szegedi Borfesztivál borversenyének ez lett a végeredménye:

 

 • Legjobb vörösbor
  Günzer Családi Birtok – Cabernet Franc, száraz 2017
 • Legjobb fehérbor
  Font Pincészet – Irsai Olivér, száraz 2021
 • Legjobb rozé
  Szentpéteri Borpince – Néró Rosé, száraz 2021
 • Legjobb desszert bor
  Éliás Birtok - Megérint – Késői szüretelésű szürkebarát, édes 2018
 • Szeged Város Bora
  Babits Borászat – Tokaji Késői Szüretelésű Sárgamuskotály, édes 2019
 • Versenyen kívül a társadalmi zsűri pontozása alapján a legjobb bor:
  Günzer Tamás Pincészete – Bocor Cuvée, száraz 2017

 

Szeged bora idén tehát egy édes bor lett, ami némi meglepetést jelenthet sokaknak, pedig nem először választanak édes bort a város borának, a 15. Szegedi Borfesztiválon például egy 96-os tokaji aszúesszencia lett a város bora. 

 

A Babits Borászat standja a 146. faházban van, és a város bora idén nem egy olcsó tétel: egy deci 1200 forintba került. Viszont mézédes, aranyérmes bor, érdemes egyszer megkóstolni!

 

Világszínvonalú borokat kóstolunk – mondta Frittmann János, a borzsűri elnöke

 

Magas színvonalú versenyen kiváló borokat kóstolhatott a zsűri. A legjobb borok megválasztását azért is kísérte még a megszokottnál is több izgalom, mert az idei eredményhirdetésre három évet kellett várni – mondta el a borverseny eredményhirdetése előtt – Frittmannn János.

 

A maga részéről mindenkit arra biztatott, hogy minél több bort kóstoljon meg a Borfesztivál ideje alatt, mert az idén is nagyon sokféle kitűnő bor érkezett Szegedre.

 

Az ország legjobb hangulatú borfesztiváljának nevezte a zsűri elnöke a szegedit, hozzátéve: a borászoknak véleményét tolmácsolja ezzel.  

 

Frittmann János összegzésül elmondta: a zsűri világszínvonalú borokat kóstolt, így a fesztiválra kilátogatók egészen biztosan nem fognak csalódni a minőséget illetően.

 

 

Günzerék Villány zászlós borával nyertek Szegeden

 

Mindenekelőtt nevezni kell a borokat – kaptunk rövid választ Günzer Normantól arra a kérdésünkre: mi kell ahhoz, hogy valaki nyerjen a borával. Az idén ugyanis a Günzer Családi Birtok - Cabernet Franc, száraz 2017-es évjárata lett a legjobb vörösbor.

 

Megtudtuk a Günzer Családi Birtok az utolsó pillanatban nevezett három borával. A kicsit hosszabb válasz pedig úgy hangzik a kérdésre: tisztának kell lennie a bornak. Nagyon fontos, hogy meglegyen a fajtajelleg. A hordóban érlelés pedig kiegyensúlyozott legyen. Se túl-, se alulhordoni nem szabad a bort – tette hozzá a győztes.  

Kerek egésznek kell lenni a bornak, ami azt jelent, hogy nem lóghat ki se a sav, se az alkohol, se a Ph-érték – kapjuk meg a siker újabb összetevőit. a Günzer Családi Birtok idén huszonkettedik alkalommal vesz részt a Szegedi Borfesztiválon.

 

Villányi Franc maga a tétel, ami Cabernet Franc szőlőfajtából készül. Ez Villánynak az új zászlós bor, amit komolyan promótálunk. Ez a fajta nagyon jól érzi magát Villányban, teljes mértékben alkalmas arra, hogy jó érlelésű, komoly vörösbort készítsünk belőle. A 2017-es évjárat az elmúlt tíz év legszebb évjárata volt – hangzott el Günzer Normantól a rövid bemutató a győztes borról.

 

Mint megtudtuk, ebből a tételből 1800-200 palack készül minden évben, mert ez felsőkategóriás bor, nagyon alacsony tőketerheléssel. A Günzer Családi Birtok évente 200 ezer palack bort készít – tudtuk meg.