Ezek packáznak – Ceglédi Zoltán jegyzete

Súlyos asztal mögött öt nyakkendős férfi, sort ülnek, mögöttük nehéz, fényes molinók, olyas csatakiáltásokkal, hogy „dinamikus gazdaságot” meg „befolyásos és egységes nemzeti kamarát”.
Ceglédi Zoltán

2022. június 24. 10:34

Ezek packáznak – Ceglédi Zoltán jegyzete

Kinn előttük meg szorgosan vakuz és kameráz a magyar sajtó színe. Online is közvetítik, így nézem. Lóga Máté államtitkár, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Krisán László a KAVOSZ elnöke és Eppel János a VOSZ elnöke az asztal mögött. A Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartanak sajtótájékoztatót ezen a zsibbadt nyári hétfőn.

 

Mikor bekapcsolódok, épp Eppel úr beszél, hosszan. Kifejezetten hosszan. Morzsolgatja, ízlelgeti a szavakat. Szájsarkában jól látható kunkor, pontosan tudja, mit csinál. Farkasmosoly. Kínos, hovatovább parodisztikus részletességgel pakolgatja a tizedszázalékokat az előző periódussal összevetve. Itt egy jó hír, egy újabb jó hír, mindenki, akit érintenek a Széchenyi Kártya Program legújabb termékei, most nagyon örülhet. Mint a stáblista, amit végig is nézetnek veled az utolsó kávésfiúig, hogy aztán visszatérjen egy jelenetre Rozsomák. Lassan azért csak kifut a műsor, emberünk elégedetten hátradől, büszkén körbenéz, mint valami bemelegítő folkie a rockzenekar előtt, na, milyen feszült figyelemmel vannak. Nem a maga slágerének szólt ez, drága uram. Csönd van.

 

Parragh röhinti el magát végül, ha van esetleg kérdés, épp csak nem kacsint mellé, ha van kérdése a sajtónak, akkor csak tessék, de fölhívja a figyelmet, hogy ez a sajtótájékoztató a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről szól.

 

És kérdez is a sajtó: a valódi ügyekről. Áremelkedésről, különadókról, inflációról, a kormány legújabb csatáiról, és persze a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata). Az önmagát fölpaprikázó miniszter veri le az első kérdéseket, holott tudhatta, hogy ez lesz, tudhatta, hogy ha nem beszélnek máshol, akkor a sajtó itt kérdezi meg, a Széchenyi Kártya Program legújabb termékei helyett. A tetőponton pedig az újságíró közvetlenül odafordul Parraghoz:

 

– Elnök úrtól szabad-e a katáról kérdezni?

 

Szabad, mondja, de nem tud válaszolni, majd előbb rögzíti, hogy ő nem nevezte adócsalónak a katásokat, hogy aztán hosszan tételezze, szerinte micsoda követelőző és trükköző alakok vannak a katások köreiben. Válasz nincs, de annyit akár ki is lehet hámozni a szavaiból, hogy ő szeretne még jobban odaverni a kisadózóknak. Ne feledjük: ennek az embernek a karórája annyiba kerülhetett, amit egy katás egy év alatt nem keres meg. Megy aztán még némi kínlódás, a sajtó is fölveszi a kesztyűt, próbálkozik, hogy akkor mondjon valamit a miniszter az inflációs várakozásról „a Széchenyi Kártya Program legújabb termékei” szempontjából, majd a nyakkendős férfiak inkább lezárják az egészet.

 

 

Ezek packáznak. Nyomorult, gyáva módon packáznak. Tudják, hogy milliós tömeg jóléte függ közvetlenül a szavaiktól, falusi kisboltos, fodrász, sofőr, nyelvtanár, roppant hosszan tudnám sorolni. Kit a kata tönkretétele, kit a kiskereskedelmi különadó üt meg, más egzisztenciája a forinttal romlik és akár zuhan össze. Tudják, amikor rajtad röhigcsélve kiülnek, hogy ó, kérem, ők csak a Széchenyi nyomorult Kártya nyomorult Program nyomorult termékeiről akarnak tájékoztatni, de ha van bármi egyéb, szöszmötölős-mellékes kérdés, amit ezek az infantilis polgárocskák meg akarnak tudni, hát jó, hát jó, megsimítjuk a kravátlit, orrhegyre toljuk az okulárét, és kioktatást eszközlünk a hátulgombolósoknak. Ide figyelj, gyerekem, ha hozzád beszélek!

 

Ezek packáznak. Élvezik a mások kiszolgáltatottsága, bizonytalansága okán visszafojtott lélegzet csöndjét. Önnön tükörképüknek billegnek a tág pupillákban. Perverz gondossággal válogatják a jelzőket, hogy ebből majd ilyen, abból majd olyan hír lesz, az Enigma találkozása a kremlinológiával a boncasztalon, klikkvadász szinonimák a címekben, mindenkinek elcsattan az agya, így kell érteni vagy úgy.

 

Ha jön valaha bukás, abban benne lesz ez a packázás. Hogy Orbán ezeket küldi előre fürkésznek meg lódarázsnak, hogy aztán ő maga is fabulákba ojtott sutkákkal subrikáljon a pénteki rádióban... amikor egy ország üvölti neki, hogy MONDD MÁR KI!