Finnország hat héten belül csatlakozik a NATO-hoz

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 17-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 17. 10:51

Finnország hat héten belül
csatlakozik a NATO-hoz

Szombaton is több ezren érkeztek Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányságközleménye szerint szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 4556-an léptek be az országba. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek egy hónapon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Az ukrajnai háború elől szombaton 313 ember, köztük 117 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 41 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

 

A Kijev Independent szerint itt tartanak az orosz veszteségek

 

Néma videó Szevasztopolból a Moszkva cirkáló legénységi fogadásáról

Nyikolaj Jevmenov, az orosz flotta főparancsnoka meglátogatta a Moszkva cirkáló kimentett legénységét Szevasztopolban. A videó azonban néma, talán nem véletlenül: kiderülhetne, hogy a szemlén hányan vannak jelen, illetve hiányoznak akár haláleset vagy sebesülés miatt. Az oroszok a Moszkva elsüllyesztése után nem ismertek el emberveszteségeket.

 

 

Másfél hónap múlva Finnországgal bővül a NATO

Pekka Haavisto finn külügyminiszter közölte, hat héten belül benyújtják vonatkozó kérelmüket. Oroszország idegesen reagál a fejleményekre, legutóbb egyebek közt Marija Zaharova külügyi szóvivő hangoztatta, hogy a tervezett csatlakozásnak súlyos következményei lesznek a kétoldalú orosz–finn kapcsolatokra és az európai biztonsági rendszer egészére nézve.

 

Bulgária is kitiltotta kikötőiből az orosz hajókat

A legutóbbi EU-s szankciók részeként Bulgária megtiltotta az orosz zászló alatt hajózó hajóknak, hogy kikössenek a fekete-tengeri kikötőiben. A tiltás azokra a hajókra is vonatkozik, amelyek az ukrajnai invázió február 24-i kezdete óta hajóznak másik ország zászlaja alatt vagy változtattak a regisztrációjukon. Kivételt csak a bajba jutott vagy humanitárius segítségre szoruló, az élelmiszeripari termékeket, gyógyszereket, illetve az energiahordozókat szállító hajók jelentenek.

 

Állítólag lelőttek az oroszok egy ukránoknak szánt fegyverekkel teli repülőgépet

Az oroszok légvédelmi egységei a délnyugat-ukrajnai Odessza városának közelében lelőttek egy ukrán katonai repülőt, ami állításuk szerint nyugati országok által küldött fegyvereket szállított – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

 

Mariupol utolsó védőinek se vize, se élelme se lőszer nincs már az oroszok szerint

Az Azovsztal gyárban lévő ukrán katonáknak, azovos harcosoknak és külföldi zsoldosoknak vasárnap 6 órától kellene – vagy kellett volna – letenniük a fegyvert. Az oroszok azt állítják, hogy a védők – akik pontos száma nem ismeretes – kilátástalan helyzetben vannak, élelmük, vizük és lőszerük is elfogyott. A végső határidő a kapitulációra ma 13 óra.

* * *

Robbanások voltak Kijevnél

Egyelőre nem tudni, a városnak pontosan melyik részén. Még szombat reggel egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor az oroszok légicsapásokat hajtottak végre az ukrán főváros Darnyickij kerületében. Az orosz védelmi minisztérium akkor arról számolt be, hogy egy kijevi hadiüzemre mértek légicsapást.

 

 

Nyitóképünkön a Kijevhez közeli Irpeny új temetője látható.