Flashmobbal köszöntötték a Dóm téren a magyar kultúra napját

Kulturális flashmobbal emlékeztek meg pénteken délben a Dóm téren a szegedi kulturális intézmények munkatársai a kétszáz éves Himnuszról, valamint a magyar irodalom két nagy alakjáról, Petőfi Sándorról és Madách Imréről, akik szintén kétszáz éve születtek.
Rafai Gábor

2023. január 20. 14:51

Flashmobbal
köszöntötték a Dóm téren a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. 

 

Az idén három kerek évforduló is kapcsolódik a kultúra ünnepéhet: kétszáz éve, 1823. január elsején született Petőfi Sándor és ugyancsak kétszáz éve, 1823-ban született a Himnusz, a szlovákiai Alsósztregován pedig 1823 január 20-án látta meg a napvilágot a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja. Madách Imre is.

 

 

A hármas évforduló tiszteletére kulturális flashmobot szerveztek ma délben a Dóm térre. Szeged kulturális intézményeinek munkatársai „élő szoborként” formálták meg a kétszázas számot, majd közösen elénekelték a Himnuszt, ezután a Dóm téri Panteonban megkoszorúzták a Petőfi-, Madách- és Kölcsey-szobrot.