Folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága

A bejelentett adóintézkedések és rezsiemelések, vagyis a megszorítások óta, a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 6 százalékponttal kevesebben támogatják a pártot.
Kékes Viktória

2022. augusztus 12. 11:40

Folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága

Az IDEA Intézet friss felmérése szerint a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg. A 2022. július 27. és augusztus 7. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás megerősíti a július elején is mért tendenciát, vagyis, hogy a megszorítások hatására a Fidesz népszerűsége folyamatosan csökken:  a teljes népességen belül mért támogatottsága további két százalékponttal alacsonyabb (37 százalékról 35 százalékra), mint július elején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 3 százalékponttal emelkedett.

 

Forrás: Idea Intézet

 

Összességében mindez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék), 8 százalékponttal csökkent (35 százalék), ami bőven hibahatáron túli változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre.

 

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 3 százalékpontos csökkenés regisztrálható (54 százalékról 51 százalékra), ez azonban továbbra is 3–4 százalékponttal magasabb a választási kampány kezdetén mért eredményekhez képest.

 

Az IDEA kutatói szerint mindez azt jelenti, hogy a peremszavazók, vagyis azok a kevéssé kötődő szavazók csatlakoznak le a Fideszről, akik elsősorban a választási kampány időszakában, az óriási osztogatások következtében kezdték el támogatni a kormánypártot. A Fidesz törzsszavazóinak mérete azonban nemigen változhatott, őket nem különösebben tántorították el a meghirdetett rezsiemelés, valamint adóintézkedések.

 

Az IDEA kutatásából az is kiderült, hogy az ellenzéki oldalon található pártok továbbra sem tudtak profitálni a Fidesz népszerűségének csökkenéséből.A kormánypártról lecsatlakozó peremszavazók inkább az ismeretlen preferenciájú (bizonytalan) szavazók táborát erősítik.