Fontos győzelem a kézilabda vb középdöntőjében: Brazília–Magyarország 25–28

Megmaradt a remény a továbbjutásra: két svéd győzelem kell hozzá meg az, hogy megverjük a Zöld foki Köztársaságot. Utóbbi jöhet össze könnyebben.
Garai Szakács László

2023. január 20. 20:29

Fontos győzelem a kézilabda vb
középdöntőjében: Brazília–Magyarország 25–28

Brazília–Magyarország 25–28 (14–14)

Olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Göteborg, Scandinavium Arena, 2. csoport, 2. játéknap, 7317 néző. Vezette: Ivan Pavicevic, Milos Raznatovic (montenegróiak).

Brazília: da Rosa, Terçariol – João da Silva 1, Abrahão Silveira 1, Rogério Moraes, Thiagus Petrus 1, Torriani, Fábio Chiuffa 4, Oswaldo Guimarães, Matheus Silva, Thiago Ponciano 1, Nantes 2, Hackbarth, Monta da Silva 6, Gustavo Rodrigues 4, Dupoux 5/2. Szövetségi kapitány: Marcus Ricardo de Oliveira.

Magyarország: Mikler, Székely – Bóka 6, Bodó 4, Lékai 7/1, Bánhidi 2, Ancsin 6, Rodríguez 1, Sipos, Ilic 1, Hanusz, Szita, Rosta 1, Ligetvári. Szövetségi kapitány: Chema Rodriguez.

Hétméteres: 3/2, illetve 1/1.

Kiállítás: 6 perc, illetve 12 perc.

 

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Bujdosó Bendegúz és Kovacsics Péter maradt ki, a kisebb ujjsérüléssel bajlódó Mikler Roland viszont a kezdőcsapatban kapott helyet.

 

A brazilok meglepően gyengén kezdtek, ezt kihasználva a magyar válogatott hét perc után 6–2-re vezetett. A dél-amerikaiak a tizedik percben időt kértek, ám Mikler továbbra is remekül védett. Kettős emberelőnyben némileg lendületbe került a brazil csapat, egy 3–0-s sorozattal megkezdte a felzárkózást, és mivel a 26. percben már csak 13–11-es előnyben volt az egyre több kisebb hibát elkövető magyar együttes, a szakmai stáb időt kért, majd szinte minden poszton cserélt. Egy újabb 4–0-s széria végén egyenlített a továbbra is kevesebbet hibázó Brazília, a szünetben pedig 14–14 volt az állás.

 

A második félidő elején megint összeszedettebbek voltak a magyarok, egy 5–1-es sorozattal sikerült ellépniük, ám a 38. percben elveszítették Sipos Adriánt, aki a harmadik kiállítása miatt piros lapot kapott. Ez, majd Bánhidi Bence kiállítása sem törte meg a válogatottat, amely ebben az időszakban megint kevés hibával kézilabdázott támadásban és védekezésben egyaránt, így a meccs háromnegyedénél 24–19-es előnyben volt.

 

A dél-amerikaiak továbbra sem adták fel, és egy 5–1-es rohanással újra felzárkóztak egygólos hátrányra. Az 53. percben jött a második magyar időkérés, de a balátlövők háromszor is a kapufát találták el. A magyar védőfal újra remekül összeállt, és amikor egy brazil lerohanás végén Mikler bravúrral védett, majd Lékai Máté gólt lőtt, eldőlt a mérkőzés.