Gy. Németh Erzsébet a Témában: Azokban az államokban tud jól élni egy ember, ahol az alapvető szabadságjogok rendben vannak

Magyarország hamarosan kicsúszhat a jóléti államok sorából, ez derült ki egy brit felmérésből. A kutatás nem pusztán a jövedelmi viszonyokat vette alapul, hanem azt is, hogy egy országban mennyire sérülnek a demokrácia alapvető értékei és, hogy ez milyen hatást eredményez a gazdasági jólét szempontjából. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit ezekről beszélgetett Gy. Németh Erzsébettel, az árnyékkormány szociális és nyugdíjügyi miniszterével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. március 12. 11:01

Gy. Németh Erzsébet a Témában:
Azokban az államokban tud jól élni egy ember, ahol az alapvető
szabadságjogok rendben vannak

Magyarország csupán a 42. helyen szerepel a brit jóléti index szerint. A friss kutatásból kiderült, hogy a régiónkban már csak Románia, Szerbia és Bosznia-Hercegovina számít kevésbé jóléti államnak, mint mi. A felmérésben még Horvátország is megelőzte Magyarországot, lassan félő, hogy kikerülünk a jóléti államok közül. A rangsor összeállítói a kormányzás minőségét, a politikai kiszámíthatatlanságot és a szabadságjogok megnyirbálását emelték ki, mint ok, amelyek jelentősen lerontják a magyar átlagot. Ezen kívül a szociális ellátórendszer minősége és hozzáférhetősége is egyre gyengébb. Magyarország a legrosszabb pontszámot a kormányzat teljesítményére kapta.

 

Gy. Németh Erzsébet erre reagálva azt mondta, „ha az egyes ágazatokat vagy az egyes területeket nézzük, akkor ott Magyarország még sokkal rosszabbul szerepel. Azt gondolom, hogy ennek a felmérésnek az a legnagyobb tanulsága, hogy azokban az államokban tud jól élni egy ember, és azokban az országokban tud kiteljesedni egy adott államnak a lakossága, ahol egyébként az alapvető szabadságjogok rendben vannak. Hiszen ezek biztosítják azt, hogy fejlődjön a gazdaság és utána elég sokat tudjon költeni az az adott állam például jóléti intézkedésekre, akár az oktatásügyről, akár a szociális ágazatról beszélünk.”

 

Magyarország 42. helyezése abból a szempontból is elég alacsony, hogy számos olyan állam került előkelőbb helyre, amelyekkel nemrég még versenyben voltunk vagy, amiket anno meg is előztünk. Ide sorolható Lengyelország 37. helyezése, Szlovákia 35. helye vagy a most már jóval előrébb jutott Csehország 25. helye. Íme néhány kategória a brit felmérésből hazánk helyezésével:

  • egészségügy teljesítménye: 41. hely,
  • oktatás színvonala: 46. hely,
  • kormány tevékenységének minősége: 76. hely,
  • politikai elszámoltathatóság: 91. hely,
  • egyéni szabadságjogok érvényesülése: 92. hely,
  • vállalkozói környezet minősége: 96. hely.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!