Gyógyszerhiány: vannak ellátási problémák hazánkban is

Több mint 1500 hiányzó gyógyszer szerepel abban a felsorolásban, ami az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján is elérhető. A tisztifőgyógyszerész szerint azonban ezek túlnyomó többsége egyszerűen helyettesíthető készítmény, a betegek ellátása pedig jelenleg is biztonságos hazánkban.
Rácz Csaba

2023. január 11. 10:44

Gyógyszerhiány: vannak ellátási
problémák hazánkban is

Gyógyszerhiánytól szenved Európa és akadnak ellátási problémák Magyarországon is, jelezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A hazánkban ideiglenesen nem elérhető készítmények listáját is közzétették, ezen ma 1535 gyógyszer szerepel. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész szerint azonban mindenki hozzájuthat a szükséges gyógyszereihez, ha nem, akkor pedig helyettesítő készítményhez. Amiből jelenleg is kialakulhat hiány a patikákban, az elsősorban az antibiotikumok egy csoportja vagy éppen az úgynevezett forró italporok, amiket a megfázásos tünetek kezelésére használnak vagy használnának legtöbben. A gyógyszertárba járó szegediek egyelőre nem számoltak be komolyabb hiányról, de volt aki már nem kapott meg bizonyos szereket.

 

A tisztifőgyógyszerész azonban felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha túl sok hír terjed el az emberek között a gyógyszerhiánnyal kapcsolatban, akkor az felvásárlási rohamot indíthat el, az pedig tovább erősítheti az ellátási problémákat.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!