Ha külföldön tanulni nem is, Európában ingyen vonatozni tud majd több mint ezer magyar fiatal

Az Európai Unió a tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet oszt szét a 18 évesek körében, Magyarországon a program rendkívül sikeres.
Kékes Viktória

2023. január 11. 11:09

Ha külföldön tanulni nem is, Európában ingyen vonatozni tud majd több mint ezer magyar fiatal

A tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez; ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél – jelentette be Ujhelyi István EP-képviselő Facebook-oldalán.

 

Az Esély Közösség alapítója szerint a program kiemelkedően sikeres, Magyarországon is minden alkalommal sokszoros a túljelentkezés, aminek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13 ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között. 

 

A mostani pályázati fordulóban a több mint 161 ezer jelentkező közül majdnem 48 ezer európai 18 éves fiatal jut végül utazási lehetőséghez. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között az előzetesen általuk megadott pályázati úti terv alapján.

 

A 2018 nyara óta kiírt pályázatokra eddig több mint 916 ezer fiatal adott be jelentkezést Európaszerte, közülük pedig több mint 212 ezren jutottak hozzá az ingyen-bérletekhez. Hasonlóan nagy volt mindig az érdeklődés Magyarországon is, az EP-képviselő tájékoztatása szerint hazánkból eddig összesen mintegy 24 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 4600-en körbe is tudták, illetve tudják utazni Európát az Uniótól megkapott vonatjegyekkel.