Harmadfokú a hőségriasztás, viszont a kánikulában a délután közepén leszakadhat az ég

Elsőfokú zivatarveszélyt is elrendelt az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőségriasztás mellett.
Garai Szakács László

2022. június 30. 06:51

Harmadfokú a hőségriasztás, viszont
a kánikulában a délután közepén leszakadhat az ég

Délután öt-hat óra környékére összegyűlhet egy adag gomolyfelhő Szeged felet, és ez az összeállás akár azt is jelentheti, hogy egy nagy adag zivatar hull a nyakunkba. Ha így is lesz, nem hűsít majd az eső, a páratartalom lesz nagyobb, de a forróságban pillanatok alatt felszárad minden – ha esik majd egyáltalán.

 

A mai nap ugyanis sokkal inkább a harmadfokú hőségriasztás szól, mint a csapadékról. Huszonnégy fokban ébredtünk fel, a napi maximum harminchét fok lesz, éjszaka huszonhat fokban alhatunk el. A hőmérséklet nagyon hamar harminc fok fölé melegszik, és nagyon sokáig marad is harminc fok felett: a mostani meteorológia modellek szerint még este kilenckor is harminc fok lehet. A szél a nap jelentős részében dél-délkeletről fúj, egészen hevesen, majd estére, éjszakára elforog, akkor már dél-délnyugatról fúj.

 

A levegőminőséggel továbbra sincs gond, az allergiát okozó növények közül az útifű is újra erőre kapott, a csalánfélék és a pázsitfűfélék mellett ezek a fűfélék is jobban szórják a magvaikat.

 

 

Borzasztó meleg lesz, ahova odatűz a nap biztos, hogy még melegebbnek érezzük majd a levegőt. Vigyázzanak magukra, figyeljenek oda egymásra! Ásványvíz nélkül ne induljanak el!