Hatékonyak a nagy hatótávolságú fegyverek, Oroszország „hátrébbmegy” Ukrajnában

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. július 20-án este.
Garai Szakács László

2022. július 20. 22:53

Hatékonyak a nagy hatótávolságú
fegyverek, Oroszország „hátrébbmegy” Ukrajnában

Litvánia újra fegyvereket küld Ukrajnának

– Litvánia a közeljövőben további katonai támogatást nyújt Ukrajnának: M113-as és M577-es páncélozott szállítójárműveket, amelyekre Ukrajnának valóban nagy szüksége van, valamint a tartalékképzéshez szükséges lőszereket – közölte Arvydas Anusauskas az Ukrajnát támogató koordinációs NATO-csoport ülésén.

 

A miniszter emellett felhívta a figyelmet az Ukrajnát támogató országok szerepére az ukrán hadsereg kiképzésének megszervezésében. Hangsúlyozta, hogy Litvánia az ukrán erők kiterjedt katonai kiképzésének megszervezését javasolja. „Ukrajna meghatározta a főbb képzési igényeit, a litván hadsereg pedig készen áll ezekre. Egyelőre katonai rendőrök, aknamentesítési szakemberek képzésére van igény. A litván hadsereg kész az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzéséhez is hozzájárulni oktatók odaküldésével” – tette hozzá Anusauskas. A litván hadsereg mérlegeli annak lehetőségét, hogy tíz oktatót küldjenek Nagy-Britanniába, ahol a következő három hónapban tízezer ukrán katonának háromhetes alapkiképzést nyújtanak.

 

A miniszter szavai szerint az Ukrajnának nyújtott litván katonai támogatás magában foglal Stinger légvédelmi rendszereket, páncéltörő fegyvereket, golyóálló mellényeket és sisakokat, 120 milliméteres aknavetőket, kézi lőfegyvereket, lőszereket, hőkamerákat, térfigyelő radarokat, páncélozott járműveket, továbbá Bayraktar drónokat és lőszereket vásároltak a litván állampolgárok által összegyűjtött pénzből. Összességében Litvánia katonai támogatása Ukrajnának mintegy 123 millió eurót tesz ki.

 

Hőerőműért harcolnak az oroszok

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők erőfeszítéseiket most leginkább a Donyec-medencei Bahmut és a vuhlehirszki hőerőmű fölötti ellenőrzés megszerzésére összpontosítják.

 

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága a Telegron arról adott hírt, hogy kiszabadítottak egy ukrán katonát orosz fogságból az ország déli részén. A helyszínről, ahonnan kimenekítették a katonát, további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. A hírszerzés közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta más szolgálatokkal együttműködve több mint tíz sikeres műveletet hajtottak végre a katonák és családjaik, valamint a civilek, köztük tisztségviselők evakuálására, továbbá értéktárgyak kimenekítésére. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy július 11-én több mint 1100 embert evakuáltak Harkiv megye orosz megszállás alá került területeiről, köztük körülbelül 300 gyermeket. Donyeck megyében mintegy 340 ezer helyi lakos maradt, a többieket már biztonságos helyre menekítették.

 

Jevhen Jevtusenko, a Dnyipropetrovszk megyei nyikopoli járás katonai adminisztrációjának vezetője felszólította Nyikopol város lakóit, hogy a megszállt Enerhodar felől rendszeressé vált orosz támadások miatt mielőbb költözzenek ideiglenesen Ukrajna biztonságosabb részeibe.

 

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon szerdán arról írt, hogy a Moszkva által támogatott, szakadár Luhanszki Népköztársaságban nagyon kevés katonai szolgálatra alkalmas életkorú férfi lakos maradt, ezért kényszersorozással egyetemistákat és idős embereket hívnak be, és küldenek harcolni a frontvonalra. „A Luhanszki Népköztársaság a kényszermozgósítás miatt »női népköztársasággá« alakult: az ellenség utolsó éves hallgatókat és majdnem nyugdíjas korúakat küld a frontvonalra” – írta a kormányzó. Kitért arra, hogy a régióban még heves harcok folynak, így az orosz erők nem tudnak erőteljes offenzívát indítani a szomszédos Donyeck megyei Bahmut városa ellen. Hozzátette, hogy a folyamatos ágyúzás miatt Bilohorivkából és Verhnyokamjankából már lehetetlen az ott maradt civilek evakuálása.

 

Lavrov: A „különleges hadművelet” földrajzi koordinátái megváltoztak

Oroszország a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek érkezése miatt távolabbra fogja tolni magától a jelenlegi harcvonalat. A tárcavezető azt mondta, hogy a háború célja Moszkva szempontjából változatlan. A „földrajz” mostanra megváltozott, már nemcsak a szakadár Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, hanem Herszon és Zaporizzsja megyét és más ukrajnai területeket is érinti. A külügyminiszter azt mondta, Oroszország nem engedheti meg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy „bárki, aki a helyébe lép”, nagy hatótávolságú fegyverekkel fenyegesse a területét vagy a szakadár köztársaságokét.

 

Hangot adott véleményének, miszerint a jelenlegi helyzetben „semmi értelme” az orosz–ukrán béketárgyalásoknak, mert állítása szerint már az első, Fehéroroszországban megtartott tárgyalási fordulókon megmutatkozott, hogy az ukrán fél „nem kíván semmit sem komolyan megvitatni”.

 

Egy gyerek is meghalt az újabb harkivi támadásban

Az orosz erők szerdán ismét csapást mértek Ukrajna második legnagyobb városára, az eddigi információk szerint hárman haltak meg, köztük egy gyermek. A beszámoló szerint egy 13 éves fiú, egy nő és egy férfi halt meg a támadásban, továbbá egy 72 éves nő megsebesült. A katasztrófavédelmi szolgálat hozzátette, hogy az egyik halálos áldozat 15 éves húga is repeszsérüléseket szenvedett. Valamennyi áldozat egy megállóban volt.

 

Vitalij Kim, a déli Mikolajiv megye kormányzója bejelentette a Telegramon: a megyeszékhelyt egy időre lezárják, hogy semlegesítsék az oroszokkal együttműködőket. Szavai szerint kedd óta 18 írásos bejelentés érkezett hivatalához „kollaboránsok és árulók valószínűsíthető tevékenységéről”. A hatóságok feldolgozzák és ellenőrzik az információkat. Mikolajiv város lezárását egy-két hét múlva tervezik, amikor véget ér az aratás. Ígérete szerint a lezárás egy-két napig fog tartani, és a lakosságot előre értesítik róla, hogy az emberek időben vásárolhassanak maguknak élelmiszert és ivóvizet, valamint megtervezhessék teendőiket.

 

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentésében saját értesülései alapján azt írta, hogy az orosz északi flotta parancsnoksága megelőző intézkedéseket tesz az egységek rendkívül alacsony katonai fegyelmezettsége miatt. Az orosz csapatoknál ugyanis „tombol a részegség és az engedetlenség”. Az ukrán katonai vezetés állítása szerint az Ukrajnában harcoló orosz alakulatoknál hiány van lőszerből, élelemből és vízből.

Címlapon

mutasd mind