Hét és félezer kilométerről érkeztek ajándékok rászoruló szegedi gyerekeknek

Idén 31. alkalommal rendezték meg a városházán a Toledói Karácsonyt, ahol rászoruló gyerekek kapták meg a Szeged testvérvárosából érkező ajándékokat.
Rafai Gábor

2022. december 05. 19:37

Hét
és félezer kilométerről érkeztek ajándékok rászoruló szegedi gyerekeknek

Idén 39 családból 74 szegedi kisgyerek várta izgatottan, mikor bonthatja ki a meglepetéseket rejtő csomagokat. Hétfő délután három toledói vendége is volt az ünnepélyes ajándékosztásnak. Az elmúlt harminc évben több mint kétezer szegedi kisgyermek kapott karácsonyra ajándékot a toledóiaktól.

 

– 2020-ban ünnepeltük Szeged és Toledo testvérvárosi kapcsolatainak harminc éves évfordulóját. Az első év kivételével folyamatosan megajándékozzák a szegedi gyerekeket a kint élő egykori magyarok leszármazottai

 

– mondta el az ünnepség előtt Tóth Károly, önkormányzati képviselő, a Toledói Barátok Egyesületének elnöke. Minden évben olyan gyerekeket hívnak meg a karácsonyi ünnepségre, akik rászorulók, de emellett jó tanulók is. Idén hetvennégyen vehették át az ajándékokat rejtő csomagokat a városháza dísztermében, amelyek ruhaneműket, könyveket és természetesen játékokat rejtettek.

 

 

Az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájának munkatársai minden évben segítenek a megajándékozandó gyerekek kiválasztásában, hogy biztosan jó helyre kerüljenek a csomagok. Mielőtt összeállították volna azokat, idén is megkérdezték a gyerekeket, minek örülnének igazán.

 

– Ebben a díszteremben zajlanak a város legfontosabb eseményei, és most is egy ilyen nagyon fontos eseménynek adnak otthont az ódon falak

 

– ezt már Kovács Tamás alpolgármester mondta a gyerekeknek, mielőtt kiosztották volna az ajándékcsomagokat. Idén három toledói vendége is volt a karácsonyi ünnepségnek: Bálint Erzsébet, Carol LaBounty és Újvági Péter, aki harminckét éve, a testvérvárosi szerződés megkötésekor is itt volt Szegeden. Most a köszönet mellett arról beszélt, sokat fejlődött a két város kapcsolata a három évtized alatt. Elmondta, az ünneplés mellett most is több szervezet vetőjével találkoztak és tárgyaltak, hogy még szorosabbra fűzzék a két város közötti kapcsolatot.

 

A nagyon várt pillanat is elérkezett ezután: végre megkaphatták a gyerekek a névre szóló ajándékokat rejtő csomagokat, ezeket Kovács Tamás alpolgármester és Carol LaBounty, a Toledó-Szeged Bizottság alelnöke együtt adott át. 

 

Ezután papírzörgés, örömujjongás és gyerekzsivaj töltötte be a dísztermet, ahogy annak ilyenkor lennie kell.