Hiába várta az egész világ, nem tartott beszédet Vlagyimir Putyin

Ez lett volna az orosz elnök első országos televíziós beszéde az ukrajnai invázió kezdete óta.
Kékes Viktória

2022. szeptember 21. 07:49

Hiába várta az egész világ, nem tartott beszédet Vlagyimir Putyin

Az orosz RBK nevű portál kezdte el terjeszteni kedden, hogy Vlagyimir Putyin a kedd esti órákban beszédet mond a megszállt ukrán területeken területeken tervezett népszavazások ügyében. 

 

Az egész világ várta az orosz elnök beszédét – hiába. Két és fél órával a meghirdetett időpont után az összes orosz és nemzetközi médiacsatorna levette az élő tudósítást anélkül, hogy az orosz vezető megszólalt volna. Sőt, semmi nyoma nem maradt annak a jelentősebb orosz állami kommunikációs csatornákon (RIA, Interfax, TASZSZ), hogy Putyin egyáltalán beszélni akart. 

 

Hogy a beszéd miért maradt el, nem tudni. Az orosz Forbes – bennfentes forrásokra hivatkozva – azt írja, hogy egy előre felvett beszédet játszanak majd le a mai napon, amikor „felébred a Távol-Kelet”.

 

Kedden négy ukrajnai régió: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszok által beiktatott vezetők „népszavazási” terveket terjesztettek elő az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ezekre a referendumokra szeptember 23. és 27. között kerülne sor. Ukrajna elutasította a „népszavazási” terveket, szerintük Moszkva ezzel próbálja visszaszerezni a kezdeményezést a harctéren elszenvedett veszteségek után. „Az oroszok azt csinálnak, amit akarnak. Ez nem változtat semmin” – nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Címlapon

mutasd mind