Hídivásár: idén ezt is a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezi, egy helyen, egy kézben a Szeged Napja ünnepségsorozat rendezvényei

A Hídivásár szervezését az elmúlt huszonegy alkalommal több magáncég is szervezte ennek lesz idén vége. A korábbi szervező cégek többször sem tartották magukat a szerződésben vállaltakhoz.
Garai Szakács László

2023. március 16. 15:04

Hídivásár:
idén ezt is a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezi, egy helyen,
egy kézben a Szeged Napja ünnepségsorozat rendezvényei

Tavaly minden várakozást felülmúlt Szeged egyik büszkesége, a Szeged Napja Ünnepségsorozat, ami színvonalas programkavalkáddal várta a szegedieket és az ide látogató turistákat. A Szegedi Borfesztivál és a Dóm téri kavalkád mellett ezeknek a napoknak szerves része a Belvárosi hídon rendezett kézműves seregszemle.

 

A Hídivásár szervezését eddig magáncégek szervezték, amik az önkormányzat cégével a Szeged Napja Ünnepségsorozat további programjait szervező Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel kötöttek területhasználati szerződést.

 

Eddig.

 

Az utóbbi években ugyanis többször is előfordult, hogy a szervezők cégek nem tartották be a szerződésben vállaltakat. Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója azt is mondta, az idők során az egyik szervező cég neve többször is változott kényszertörlés, adószámtörlés miatt és az elmúlt két alkalommal már fizetési problémák is felmerültek, valamint az együttműködés sem ment már gördülékenyen.

 

– Minden programszervező tudja, velünk kell szerződést kötnie a terület használatára, és ezt a szerződést, a területhasználati díjat a rendezvény előtt egy összegben teljes egészében ki kell fizetni. Bármilyen kis fesztivál, program volt a városban, a szervezők ezzel tisztában voltak, tudták, hogy ez a rendezvényük megszervezésének az alapfeltétele – mondta Rácz Attila.

 

Ehhez képest a Hídivásár szervezésével kapcsolatosan még Rácz Attila előtt előfordult olyan is, hogy a szervező többszöri felszólítás után, augusztus és december között négy részletben fizette csak ki a Hídivásár után a területhasználati díjat. Sőt, tavaly is csak fizetési felszólítás után, tizenöt napos késedelemmel egyenlítette ki a szerződésben rögzített összeget. Ráadásul akkor már egy másik cég volt a szervező, aki az utolsó pillanatban ugrott be a korábbi szervező helyére. A Városkép kénytelen volt elfogadni a cserét, ha nemet mondanak, nem lett volna Hídivásár.

 

A fizetési problémák mellett többszöri felszólításra sikerült csak a terület bérlőjének az elvárt módon elvégezni a takarítást, a kint maradó hulladék elszállítását és a festések eltávolítását.

 

Ezeket a kellemetlenségeket unta meg az önkormányzat: az elmúlt években tapasztalt pénzügyi és rendezésbeli problémák miatt idén a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t bízta meg a Hídivásár megszervezésével.

 

Innentől az összes városi rendezvényt annak minden részét városi cégek szervezik, többségében a Városkép lesz a felelős ezekért a programokért. Az egyetlen kivétel a Szegedi Ifjúsági Napok, amit továbbra is a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nkft. szervez.