Hiperszonikus orosz rakéták, Fekete-tengeri rakétahordozók: Oroszország készül az ukrán függetlenségi napra

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 21-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 21. 21:32

Hiperszonikus orosz rakéták,
Fekete-tengeri rakétahordozók: Oroszország készül az ukrán
függetlenségi napra

Már öt orosz hadihajó cirkál a Fekete-tengeren

Oroszország jelentősen megnövelte a rakétahordozó hadihajók számát a Fekete-tengeren az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt – közölte Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban. A szóvivő szavai szerint most öt olyan hadihajó – köztük tengeralattjáró – van a Fekete-tengeren, ami Kalibr típusú robotrepülőgépekkel van felszerelve.

 

– Amennyiben ma éjjel Kalibr-rakétákat vetnek be, az határozottan jelzi, hogy készek ezt a típusú fegyvert használni akkor is, ha drága és kevés van belőle – fogalmazott Humenyuk. Arról is beszélt, az oroszok a Herszon és Mikolajiv irányába vonják össze erőiket, mivel utóbbi „a legyőzhetetlenség erődjének” bizonyult, ami nem teszi lehetővé délen az előrehaladást, és ez „nagyon régóta kísérti őket”.

 

Az ukrán haditengerészet adatai szerint utoljára augusztus 1-jén rögzítettek öt orosz rakétahordozó hajót a Fekete-tengeren. Utána két-három tartózkodott ott, és csak augusztus elején nőtt négyre a számuk. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében jelezte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami „különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni”.

 

Óvodát, iskolát is lőnek az oroszok, egy kilenc éves fiú meg is sebesült a tamádásban

Mikola Lukasuk, az ország keleti részében lévő dnyipropetrovszki régió megyei tanácsának elnöke a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az oroszok tüzet nyitottak Zelenodolszk településre – hat polgári lakos sérült meg, köztük egy gyermek. – Az orosz megszálló csapatok továbbra is terrorizálják közösségeinket. Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a Krivij Rih-i járásban lévő Zelenodolszkra – írta a tanácselnök. Egy óvodában és több lakóépületben keletkeztek károk. 

 

Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó később úgy pontosított, a támadásban egy 59 éves nő életét vesztette. A sérült gyermek egy kilenc éves kisfiú. Mind a hat sérültet jelenleg kórházban ápolják, közülük egy súlyos állapotban van. A kormányzó értesülései szerint egy gyermekek számára létesített sportiskolában is károk keletkeztek.

 

Nagyon büszkék az oroszok arra, hogy hiperszonikus rakétákat is használnak

Három alkalommal vetett be eddig Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a vasárnap Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

 

– Háromszor bizonyította ragyogó tulajdonságait – mondta Sojgu. A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal. Megerősítette, hogy a háborúban az orosz fél bevetette az új, a légvédelmi rendszerekkel szemben nagyon magas fokú védelemmel feleszerelt Szu-57-es repülőgépet is.

 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy tengeri indítású, nagyhatótávolságú Kalibr manőverező robotrepülőgépek az Odessza megyei Majorske község közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amiben amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők és nyugati gyártmányú légvédelmi rendszerek rakétáit tárolták.

 

A tábornok szerint az orosz légierő a Zaporizzsja megyei Huljajpole közelében megsemmisítette a 102. területvédelmi dandár üzemanyagraktárát, ahol több mint száz tonna gázolajat tároltak. Mint mondta, az ukrán 28. gépesített dandár 2. zászlóaljának a Mikolajiv megyei Novohrihorivkánál, a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóaljának pedig a Herszon megyei Tokarevénél lévő állásaira mért tűzcsapások következtében több mint száz katona vesztette életét és hét különböző rendeltetésű katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. A donyecki régió Novomihajlivkánál a 66. gépesített dandár 2. zászlóalja több mint harminc embert, valamint egy harckocsit és öt speciális járművet veszített.

 

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok a beszámoló értelmében az elmúlt nap folyamán hat ukrán vezetési pontot, valamint 167 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, továbbá hat hadianyag- és két üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban lévő Csukurine közelében megsemmisült a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet ideiglenes telepítési pontja, a Herszon megyei Knyazevka falunál pedig két lőállásban lévő amerikai M777-es tarack. Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt, és Vilha rakétasorozatvető egy lövedékét.

 

Feltétel nélkül ukrán kapituláció: csak erről akarnak az oroszok tárgyalni

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottsága elnökének első helyettese azt hangoztatta, hogy Ukrajnával kizárólag a feltétel nélküli kapitulációról lehet tárgyalni. A politikus Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszternek és nemzetbiztonsági tanácsadónak arra a kijelentésére reagált, hogy a háborút tárgyalások útján kell lezárni.