Hogy látják a szegediek a háború kimenetelét?

Az orosz agresszió kezdetének első évfordulóján a Szeged Televízió szegedi járókelőket kérdezett, hogy látják az orosz-ukrán háború kimenetelét.
Hollósi Zsolt

2023. február 24. 20:45

Hogy látják a szegediek a háború kimenetelét?

Egy évvel ezelőtt támadta meg az orosz hadsereg a hazánkkal is szomszédos Ukrajnát. Szakértők szerint ukrán csoda tanúi vagyunk, hiszen a megtámadott fél egy magánál sokkal nagyobb és erősebb ellenséggel szemben tudja tartani magát, amire maga Putyin sem számított. A Szeged Televízió szegedieket kérdezett, hogy látják a háború kimenetelét.

 

Az első megszólaló a népszerű operaénekes, Altorjay Tamás basszista volt, aki elmondta, úgy érzi, a háború a mindennapjait is befolyásolja, lépten-nyomon érzékeli a hatását, ezért követi az eseményeket. Nagyon szurkol, hogy minél hamarabb béke legyen. Nem a nemzetiségi és a területi ellentéteket sejti a háttérben, hanem a nagyhatalmak többpólusú világfelosztását. Szerinte a nagyhatalmaknak kellene egyezkedniük a béke érdekében.

 

Egy egyetemista fiú elárulta, hogy már hónapok óta nem követi a háború történéseit, és szörnyű dolognak tartja, hogy még mindig tart. Az általa legutáltabb emberek közé sorolta Vlagyimir Putyint. Nagyon várja, hogy végre vége legyen a háborúnak, hogy végre béke legyen Európában. 

 

Egy nyugdíjas férfi azt mondta: híreket önvédelemből nem néz. Ennek ellenére próbál tájékozódni az Ukrajnában zajló háborúról, csak azt nem tudja eldönteni, melyik oldal mit hazudik. 

 

A legtöbb megszólaló a béke mielőbbi megteremtését tartotta a legfontosabbnak.